Васић: Грађани пријавите сумњиве трансакције

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић апеловао је данас на грађане да обавезно пријаве све сумњиве трансакције на својим банковним рачунима, јер полиција само тако може открити злоупотребе путем платних картица. "Проблеми који постоје са злоупотребом платних картица полако се из Европе селе ка Балкану", рекао је Васић новинарима у паузи семинара "Злоупотребе платних картица" […]

уторак, јун 7, 2011 / 12:52

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић апеловао је данас на грађане да обавезно пријаве све сумњиве трансакције на својим банковним рачунима, јер полиција само тако може открити злоупотребе путем платних картица.

"Проблеми који постоје са злоупотребом платних картица полако се из Европе селе ка Балкану", рекао је Васић новинарима у паузи семинара "Злоупотребе платних картица" који је данас у Бањалуци организовало Министарство унутрашњих послова РС у сарадњи са Техничким инструментом за едукацију европске комисије.

Васић је додао да су овакви семинари прилика да се проуче европска искуства у откривању злоупотреба платних картица и преузму неке од ефикасних и разрађених метода.

Он је нагласио да је МУП-у РС злоупотребу платних картица препознао као проблем у смислу допуне кривичног закона како би били санкционисани преваранти овог типа, а у оквиру МУП-а формирано је посебно одјељење за високотехнолошки криминал и да су до сада успјешно изведене три акције откривања злоупотреба платних картица од којих једна и међународног карактера.

Представник Еуропола – начелник Одјељења за злоупотребу кредитних картица Марсин Сковронек рекао је да је злоупотреба платних картица постало глобални проблем и да је у том смислу веома важна сарадња полицијских структура из свих земаља.

Он је нагласио да је интернет основно оружје којим се служе они који узимају новац са туђих рачуна, али и да је недостатак граница међу државама и општа употреба платних картица олакшавајућа околност за њих.

На дводневном семинару о злоупотреби платних картица о откривању ових кривичних дјела и својим искуствима говориће полицијски стручњаци из Француске, Белгије, Ирске, Аустрије.

Учесници семинара су представници полицијских агенција и тужилаштава и представници агенција за банкарство РС и ФБиХ.Оставите одговор