Васић: Бићемо и ми посебан случај

БАЊА ЛУКА – Ако је Косово случај за себе, како упорно тврди амерички Стејт дипартмент, па је самим тим без сличности са Републиком Српском, онда ни Српска нема ништа против да и она буде посебан случај, без сличности са јужном српском покрајином, рекао је извршни секретар СНСД Рајко Васић. "Ако је тако, онда стварно не […]

петак, август 20, 2010 / 20:31

БАЊА ЛУКА – Ако је Косово случај за себе, како упорно тврди амерички Стејт дипартмент, па је самим тим без сличности са Републиком Српском, онда ни Српска нема ништа против да и она буде посебан случај, без сличности са јужном српском покрајином, рекао је извршни секретар СНСД Рајко Васић.

"Ако је тако, онда стварно не би требало да било ко вуче паралелу између Српске и Косова, већ да РС омогући осамостаљење по принципу `посебан случај`, уколико се покаже да БиХ, оваква каква је сада, не може опстати", рекао је Васић за бањолучку штампу.

Коментаришући изјаве да се не може повлачити паралела између РС и Косова, као и све гласније жеље муфтије новопозарског Муамера Зукорлића за аутономијом Рашке области, Васић каже да међународна заједница у ствари не постоји, те је око те формулације окупљена група земаља "у конгломерату интереса који су промјењиве категорије".

Према његовим ријечима, и у случају Косова и РС постоји само превлађујући интерес неких земаља које мисле да БиХ у овом тренутку треба држати заједно.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић рекао је да стални притисак и изјаве неких бошњачких политичара у Федерацији БиХ да је РС настала на агресији, код српског народа ствара фрустрацију и инат да траже излазак из БиХ, односно отцјепљење.

Он је навео да концепт издвајања РС из БиХ реално није могућ, иако би се, према његовим ријечима, 90 одсто грађана Српске сада изјаснило за отцјепљење.

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић каже да сва дешавања у региону, као и настојања политичке сцене из Сарајева, свим политичким партијама, садашњим и будућим, треба јасно да ставе до знања да ни под каквим условима не смију довести у питање аутономију РС.Оставите одговор