Валентин Инцко 9. маја о стању у БиХ

Високи представник ,Валентин Инцко 9.маја на Дан Европе Савјету безбједности УН-а поднијеће извјештај о стању у БиХ у оквиру којег по први пут доставља цијели анкес под називом "Република Српска".Најоштрије осуђује РС за кршење Дејтонског споразума и рушење уставног поретка БиХ. Оптужује власт РС,посебено предсједника Милорада Додика да отворено оспоравају територијални интегритет и суверенитет БиХ,проводе […]

петак, мај 6, 2011 / 23:08

Високи представник ,Валентин Инцко 9.маја на Дан Европе Савјету безбједности УН-а поднијеће извјештај о стању у БиХ у оквиру којег по први пут доставља цијели анкес под називом "Република Српска".Најоштрије осуђује РС за кршење Дејтонског споразума и рушење уставног поретка БиХ. Оптужује власт РС,посебено предсједника Милорада Додика да отворено оспоравају територијални интегритет и суверенитет БиХ,проводе политику опструкције и подривју државне институције.

У извјештају који су већ добиле чланице Савјета безбједности стоји да закључци НСРС и одлука о референдуму доводе у питање све законе које је донио високи представник и да су потези руководства РС најозбиљније кршење Дејтонског споразума од његовог потписивања.

За званичнике из РС ове оптужбе и тражење кривца само у Српској не могу донијети ништа добро.Кажу да је у овом тренутку потребан додатни разум и дијалог.

Из Палате Републике али овај пут од потпредсједника Емила Влајкија стиже изјава да иза рефрендума нема никакве теорије завјере али да постоји могућност и да се повуче одлука НС ако међународна заједница у разумном року уклони недостатке у раду Суда и Тужилаштва БиХ.

СДС очекује од званичника РС да се јасно изјасне о новонасталој ситуацији и судбини рефрендума док у ПДП-у траже поштовање одлука Народне скупштине.

Грађани Српске кажу да међународна заједница врши притиске на РС и да НС не треба да повлачи донесене одлуке.

Одлуку о судбини референдума у Српској високи представник објавиће након повратака из Њујорка и сједнице Савјета безбједности.

Извор: РТРСОставите одговор