Боцан-Харченко: Русија против бонских овлаштења

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан Харченко изјавио је да је додатних седам дана које је високи представник у БиХ дао властима Републике Српске (РС) да повуку одлуку о референдуму изговор и да постоји намјера да се добије подршка из Савјета безбједности, али да такве подршке неће бити, јер је Русија против бонских овлаштења. Он […]

петак, мај 6, 2011 / 23:21

Амбасадор Русије у БиХ Александар Боцан Харченко изјавио је да је додатних седам дана које је високи представник у БиХ дао властима Републике Српске (РС) да повуку одлуку о референдуму изговор и да постоји намјера да се добије подршка из Савјета безбједности, али да такве подршке неће бити, јер је Русија против бонских овлаштења.

Он је истакао да ће, уколико високи представник у БиХ поново посегне за бонским овлаштењима у вези са одлуком о расписивању референдума у РС то бити прекретница у руској политици.

"Нама се не свиђа таква ситуација и сматрамо да Савјет за провођење мира у таквој ситуацији не може да искористи свој политички потенцијал и нема доприноса рјешавању отворених питања и рјешавања кризе. Русија ће размотрити такву ситуацију. Ако буде још једна таква одлука о бонским овлаштењима у овом случају, то ће бити прекретница, јер нам се не свиђа таква пракса", рекао је Боцан Харченко за електронске медије у РС.

Он је истакао да је изненађен што уз редовни извјештај, који ће у понедјељак Инцко поднијети Савјету безбједности, постоји и посебан, који се односи на РС и референдум.

"Мислим да је ово покушај да се створи слика и једно мишљење у Савјету безбједности да је у РС највећи проблем, с циљем дестабилизације БиХ. Моја оцјена је да се покушава усмјерити пажња само на РС, као да нема других проблема, а ми знамо да има озбиљнијих проблема у ФБиХ. Ми смо забринути због положаја хрватског народа и озбиљан је проблем што нема институција на нивоу БиХ. Ствара се слика да је све у реду, осим у РС", рекао је Боцан Харченко.

Руски амбасадор је истакао да од предсједника РС Милорада Додика никад није чуо неке изјаве против Дејтона нити за никакву намјеру о цијепању БиХ или сецесију, те да сматра да у БиХ постоји политичка криза, али да референдум није проблем.

"Русија сматра да одлука Народне скупштине РС не крши Дејтонски споразум и нема правног темеља за бонска овлаштења. Ствар је доста једноставна, ако постоји мишљење да се крши Дејтонски споразум, онда би свако могао да нађе тачку, став, пасус гдје пише тачно шта то крши одлука Народне скупштине – такве тачке нема. Други сматрају да има кршења ‘духа’ Дејтона, неких анекса. То је доста општа прича, али нема правих доказа о кршењу Дејтона", рекао је Боцан Харченко.

Према његовом мишљењу, најважнији проблем који изазива забринутост је неформирање власти у БиХ. "Русија тражи потпуно затварање ОХР-а, промјену присуства међународне заједнице и потпуно поништавање бонских овлаштења. Потпуно смо незадовољни праксом и ситуацијом која постоји и имамо значајан интерес за БиХ, а нарочито у РС, с којом имамо добре политичке и економске интересе, културне везе и пројекте значајне за цијели регион. Спремни смо за додатна улагања. Предуслов за све то је стабилност, а потези ОХР-а не доприносе стабилности, што је додатна брига", истакао је руски амбасадор у БиХ.

Говорећи о ситуацији у ФБиХ, рекао је да Русија није подржала стављање ван снаге одлуке ЦИК-а од стране високог представника, али је истакао да Русија само реагује када се ради о РС. "Били смо против буџета и поништавања одлуке ЦИК-а у ФБиХ, јер је високи представник изашао из оквира својих овлаштења. То је директно мијешање у унутрашње политичке процесе. Нанесена је значајна штета. Свака међународна мисија мора испуњавати свој мандат, никако излазити из оквира, као што је изашао високи представник", рекао је Боцан Харченко.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор