СДП: МКГ фабрикује неистине

СДП сматра да Међународна кризна група (МКГ) у најновијем извјештају о стању у БиХ "фабрикује неистине" и оцјењује да тај извјештај "представља директну подршку рушиоцима Дејтонског мировног споразума". "Само мала илустрација дијела тих неистина је тврдња да су прије формирања Владе Федерације БиХ интензивни преговори били модерирани од стране амбасада Хрватске и САД и да […]

петак, мај 6, 2011 / 23:23

СДП сматра да Међународна кризна група (МКГ) у најновијем извјештају о стању у БиХ "фабрикује неистине" и оцјењује да тај извјештај "представља директну подршку рушиоцима Дејтонског мировног споразума".

"Само мала илустрација дијела тих неистина је тврдња да су прије формирања Владе Федерације БиХ интензивни преговори били модерирани од стране амбасада Хрватске и САД и да је лидер СДП-а Златко Лагумџија одбио понуду коју је шеф ХДЗ-а Драган Човић прихватио", наводи СДП у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је необорива чињеница да су преговоре представника политичиких странака модерирали представници ОХР-а, уз пуну подршку међународне заједнице, и да су заједнички приједлог међународне заједнице одбили представници два ХДЗ-а.

МКГ у извјештају наводи да високи представник у БиХ Валентин Инцко не треба да покушава да блокира референдум у Републици Српској, иако то носи потенцијално опасан развој догађаја, јер ће тиме само повећати излазност и појачати тензије.

У извјештају се истиче да се БиХ суочава са најтежом кризом од окончања рата 1995. године, чему је допринијела и међународна заједница када је високи представник суспендовао одлуку Централне изборне комисије БиХ о избору предсједника Федрације БиХ, као и да Срби треба да одустану од референдума, али и да одбаце сваки једнострани чин којим се супростављају државним институцијама, попут повлачења својих представника из органа БиХ.Оставите одговор