Уредник Фронтала вечерас у Амплитуди

Сви који редовно прате једини ћирилични портал западно од Дрине, могу, уколико желе, чути нешто више (и уживо) о слободи медија у 21 час на АТВ. Вечерас у 21. час у новом издању четврте сезоне АМПЛИТУДЕ на Алтернативној телевизији Бања Лука, у емисији коју уређује и води Ведран Шкоро, гости ће покушати дати одговоре на […]

среда, јун 8, 2011 / 17:25

Сви који редовно прате једини ћирилични портал западно од Дрине, могу, уколико желе, чути нешто више (и уживо) о слободи медија у 21 час на АТВ.

Вечерас у 21. час у новом издању четврте сезоне АМПЛИТУДЕ на Алтернативној телевизији Бања Лука, у емисији коју уређује и води Ведран Шкоро, гости ће покушати дати одговоре на сљедећа питања:

О јавности и јавном мнењу.

Каква је спрега између политике, медија и јавног мнења?

Колико је мнење под контролом политичичких и економских центара моћи?

Гдје је интелектуална јавност?

Колики је утицај електронских медија, а колики новина и портала?

Како прекинути спиралу ћутње?

Како јавност да добије битку против тајности?

ГОСТИ:

проф.др Миодраг Живановић – филозоф-Универзитет у БЛ

проф.др.ЕНЕС Османчевић – комуниколог Универзитет у Тузли

Дани(ј)ел Симић – уредник портала "Фронтал" (Бања Лука – www.frontal.rs)

Иван Шушњар – уредник портала Поскок (Посушје – www.poskok.info)0 КОМЕНТАРА

 1. Мало сам узео себи „вољно“ од коментара, јер би ме сигурно искључили како ми је дошло да псујем и пријетим за ово око Младића. Али испод ове вијести могу само да нахвалим, па се надам да неће бити проблема. B-)B-)B-)B-)

  Симићу нема лабаво! Само ломи!

 2. Браво уредниче, нек си им очито за ону подлу замјену теза око појмова Југославија=БиХ!
  А не тако давно то је искључивало једно друго, нас сјећање добро служи!

  Оба термина су катастрофа са елемнтима трагедије, још је бљутавије кад се данас то користи као смисао некаквог суживота који се претвара у несношљив кошмар!

 3. Немојте тако, иако је у Османчићевом говору било осјетних нота сарајевско-муслиманске идеологије, човјек је ипак имао неколико добрих поенти. Посебно се осјетило да је на почетку када је испипао ситуацију и увидио да Данијелу не може парирати аргументима одмах пребацио на неку општу пацифистичку причу.

 4. Nišević,
  Da je Osmančića Škoro pozvao da drži neka fakultetska predavanja pa hajde i ok, ali čovjek bukvalno se drži nekih teorija i gluposti da je to nevjerovatno. Samo se pitam kud Marksa nađe u jednoj medijskoj debati da pominje. Svi ostali navode neke primjere, argumentacija sve to ide… ali Osmančić… lik je definitivno pogriješio adresu.

 5. Meni Simić jeste drag ali definitivno pojednostavljuje stvari. Podsjetio me na naše Federalce. Njima šta god da ne valja – oni bi ukidali Srpsku, a naš Simić (valjda svjesno?) udara kontru i po istom osnovu ukida BiH.

  Rijetko gledam TV ali u odnosu na goste sa HTVa, ovi naši intelektualci imaju malo toga za reći. Teme slabo da su se dotakli, uglavnom su zagrebavali po površini problema i u duhu polemike i internetovskog forumašanja – vrebali grešku protivnika. Sukobljavaju stavove a argumente ne, slabo ih i koriste.

  Nekoliko je karakteristika našeg javnog mnijenja:

  1. Slabo je, malo i nerazvijeno – baš kao i naša privreda, broj knjiga koje pročitamo u toku godine, broj novih automobila koje kupimo ili broj doktora i magistara koji dobiju diplome. Mali smo i siromašni, takvo nam je i javno mnijenje.

  2. Javni medijski servis u službi je vladajuće oligarhije a novinari u prosjeku pokazuju nikad manje profesionalnosti i riješenosti da rade svoj posao objektivno i nepristrasno.

  3. Internet portali su nedovoljno iskorišćen medij. Za razliku od ostalih, oni podrazumijevaju anonimnost, pa baš svako ko ima šta da kaže – može potpuno bezopasno i bez ikakvih posljedica iznositi misli i ideja, provjeravati neke svoje nedoumice, isprobavati i vježbati pero, tj. tastaturu. Svi ostali mediji porazumijevaju ime i prezime, lik i djelo onog ko iznosi zapažanja i upravo to stavljaju u prvi plan. Samo je internet taj koji ističe zapažanja, stavove i ideje a autoru omogućava da zbog njih ne bude žigosan. Bilo bi lijepo i da naši moćnici, naravno potpuno anonimno, na netu testiraju po neku svoju političku misao.

  P.S. Dobro je što se Simić odrekao džempera i zulufa. Ovako djeluje mnogo ozbiljnije.

 6. Симић је синоћ само одлично искористио ситуацију и испромовисао себе. Иако је Дани(ј)ел покушао да усмјери тему, није успјело. Не знам јесте ли примјетили да Ведран Шкоро површно прилази темама? Уопште нису цјелине заокружили, само су скакали са теме на тему и све је остало недоречено, нажалост. Уопште се нису дотакли профила људи који раде у медијима (бивши конобари, педери, жене лако дизљивих ногу, неписмени, схизофрени), затим нису суштину одрадили ко су људи (из којих политичких партија) који сједе у управним одворима? Какву политику промовишу медији? Ко финансира медије? Како је могуће да у „медијским кућама“ људи нису пријављени? И на крају нису дали одговор на кључно питање КОМЕ ТО СВЕ ОДГОВАРА?

  УП.
  ex-1978, 09.06.2011. 07:06:23
  Dobro je što se Simić odrekao džempera i zulufa

  Видим да је скинуо и ону јеврејску капицу што је фурао зимус 😛

 7. buddha, 09.06.2011. 08:14:05
  Морам се сложити с тобом ово око Шкоре. Стално пресјеца као да створи неку динамику, а тако људи не могу рећи ништа до краја. Што се тиче финансирања ништа нису причали, а ја мислим да је то главна ствар.

  Не знам како сви, ама баш сви муслимани причају исту причу. Суживот и љубав на све стране. Мислим да је баш добро што је Симић рекао да се устрави кад неко каже Југославија. Што ту причу о суживоту не просипају кад су Срби у већини, већ само кад они имају надмоћ.

  Јасно се видјело на примјеру оног Шкрипара да су медији у Федерацији главни проблем за политички живот и суживот на овим просторима. Много су брате малигни и агресивни, да ово што 1978 каже има смисла. Вјероватно Симић лупа контру намјерно, јер ми не дјелује као неки „једноставан тип“.

  Све у свему – медији су нам брука и срамота.

 8. Gledao sam kompletnu Amplitudu i moram priznati da me je Simić strašno razočarao.Čovjek sjajne elokvencije i inteligencije prosto se ponašao kao SDS poslije rata.Nekakav etno nacionalizam i stalne polemike sa onim Tuzlakom odnijele su mu toliko vremena da suštinu uopšte nije rekao.Smatram da ono što se desilo treba što prije da zaboravi.On može mnogo više i bolje.

Оставите одговор