Влајки: Могући сукоби "ниског интензитета" између Бошњака и Хрвата

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сматра да су на подручу Федерације БиХ могући сукоби "ниског интензитета" између Бошњака и Хрвата са пријетњом проширења, у којима бошњачка нација као четири пута бројнија жели да овлада федералним простором. Из Влајкијевог кабинета је саопштено да је изјава универзитетског професроа Иве Лучића о могућем рату између Бошњака и Хрвата […]

среда, јун 8, 2011 / 17:28

Потпредсједник Републике Српске Емил Влајки сматра да су на подручу Федерације БиХ могући сукоби "ниског интензитета" између Бошњака и Хрвата са пријетњом проширења, у којима бошњачка нација као четири пута бројнија жели да овлада федералним простором.

Из Влајкијевог кабинета је саопштено да је изјава универзитетског професроа Иве Лучића о могућем рату између Бошњака и Хрвата логичан закључак, али да је низ сукоба ниског интензитета много реалнији сценарио.

Из Кабинета потпредсједника РС подсјећају да су више пута упозоравали на овакве догађаје, међу којима су пријетња члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће свако тражење аутономије Хрвата неминовно довести до сукоба, те да је Бошњака у Федерацији четири пута више и изјава лидера СДП-а БиХ Златка Лагумџије да ће "Триполи бити Дизниленд у односу на то што ће се овдје догађати".

Влајки је раније упозорио и на дјеловање вехабијских оружаних група "које су апсолутно спремне да у сваком тренутку ефикасно војно интервенишу", тврдећи да су "праве вехабије" одређени бошњачки политички, вјерски и интелектуални кругови.

"Оштро је осуђен и декрет високог представника у БиХ донесен на основу бонских овлаштења који је омогућио формирање нелегалне и нелегитимне бошњачке власти у Федерацији БиХ уз помоћ пар хрватских партијица-икебана, те малтретирање хрватског народа у средњој Босни", наводи се у саопштењу из кабинета потпредсједника РС.

Влајки је подсјетио на чињеницу да су Бошњаке, у свим њиховим дјеловањима, подржавали САД и исламске земље, те да је најмоћнији дио међународне заједнице, упркос појавној реторици, "неоколонијалне нарави и да својим дјеловањем `изнад и испод жита` прижељкује сукобе ниског интензитета у БиХ".

Кабинет потпредсједника РС истиче "евидентно неадекватно дјеловање легитимних хрватских политичких странака у датој ситуацији и могућност да се формирају аутентичне паралелне структуре хрватског народа које ће се одлучније супротставити правном насиљу, те актуелној нелегалној и нелегитимној бошњачкој власти".Оставите одговор