Уочи финалне вечери Евровизије ухапшено преко 30 особа

Полиција Азербејџана ухапсила је данас преко 30 особа приликом мањег митинга групе опозиционих демонстраната у центру пријестонице. Митинг на препуном шеталишту дуж Каспијског мора сазвала је опозициона алијанса Јавна Комора која окупља главне опозиционе странке у земљи. Дописник АФП је видео да је полиција ухапсила око 36 демонстраната од укупно присутних неколико десетина. Неки од […]

субота, мај 26, 2012 / 07:02

Полиција Азербејџана ухапсила је данас преко 30 особа приликом мањег митинга групе опозиционих демонстраната у центру пријестонице.

Митинг на препуном шеталишту дуж Каспијског мора сазвала је опозициона алијанса Јавна Комора која окупља главне опозиционе странке у земљи.

Дописник АФП је видео да је полиција ухапсила око 36 демонстраната од укупно присутних неколико десетина.

Неки од њих су узвикивали „Слобода!”, међутим, нико није носио никакве пароле.

Међу ухапшенима је и фоторепортер опозиционог листа „Азадлик”.

Иначе, конкурс Евровизије су читаве ове седмице обиљежавала хапшења више десетина опозиционих присталица који су покушали да искористе прилику одржавања међународног такмичења у Бакуу да привуку пажњу на питање људских права и политичких затвореника у Азербејџану, подсјећа АФП.

Азербејџанска опозиција оптужује династију Алијев, која том земљом влада од распада СССР-а 1991, да гуши слободу изражавања и затвара опозиционаре под лажним оптужбама.

С обзиром на незапамћено присуство страних новинара у пријестоници Бакуу, која је од 22. до 26. маја први пут домаћин популарног музичког такмичења, опозиција чини све да скрене пажњу свијета на своје проблеме.

„Ово је први пут у Европи да људи користе Евровизију како би покушали да ријеше проблеме људских права”, казао је Франс пресу активиста за људска права Расул Џафаров.

Тај 27-годишњак руководи покретом „Пјевај за демократију” чији је циљ упознавање међународне заједнице са ситуацијом у области људских права у Азербејџану.

Џафаров је позвао и фавориткињу на Евровизији, шведску пјевачицу Лорен, да говори о људским правима када се попне на сцену са пјесмом „Еуфорија”.

Азербејџанске власти не придају значај активностима опозиције, уз тврдњу да она нема довољно подршке у земљи.

„Имамо опозицију, она је мала и слаба. Али, шта можемо да урадимо са тим?”, упитао је Хади Раџабли, шеф комитета за социјалну политику у парламенту Азербејџана.

Азербејџанска опозиција и организација Амнести интернешенел изразили су бојазан да би власти у Бакуу могле да прибјегне масовним хапшењима по окончању такмичења и одласку новинара из земље.Оставите одговор