Грчки избори: Слабо се шта мијења, поново не у вођству

Грчка конзервативна странка Нова демократија, која подржава строге мјере штедње, има највећу подршку пред нове изборе 17. јуна, који би могли да одреде да ли ће земља остати у еврозони, показују резултати анкете. Испитивање јавног мнијења, које је спровела агенција РАШ за лист „Метро”, показује да Нова демократија ужива подршку 23,6 одсто Грка, док радикална […]

субота, мај 26, 2012 / 06:58

Грчка конзервативна странка Нова демократија, која подржава строге мјере штедње, има највећу подршку пред нове изборе 17. јуна, који би могли да одреде да ли ће земља остати у еврозони, показују резултати анкете.

Испитивање јавног мнијења, које је спровела агенција РАШ за лист „Метро”, показује да Нова демократија ужива подршку 23,6 одсто Грка, док радикална љевичарска СИРИЗА, која се противи мјерама штедње, има подршку 21,4 одсто грађана.

Анкета показује да социјалистички ПАСОК, који такође подржава мјере штедње, подржава 13,1 одсто Грка, пренио је Ројтерс.

Резултати ове анкете у супротности су са резултатима добијеним у испитивању јавног мнијења које је спровео дневник „Катимерини”, а који показују да љевичарска СИРИЗА има највећу подршку од 30 одсто, а да је Нова демократија на другом мјесту, са 26 одсто гласова подршке.

После неуспјешних покушаја формирања владе, предсједник Грчке Каролос Папуљас распустио је парламент изабран 6. маја и расписао нове изборе за 17. јун.

На изборима 6. маја највише мандата освојила је конзервативна Нова демократија – 108, затим љевичарска СИРИЗА 52 мандата, ПАСОК 41, десничарски „Независни Грци” 33 мандата, Комунистичка партија 26, Златна зора 21 и Демократска љевица 19 посланичких мјеста.Оставите одговор