УНРС: Рајли је овдје гост, никако надређени – подршка колегиници Кос

Удружење новинара Републике Српске је принуђено да се обрати јавности, како домаћој, тако и свјетској, у свјетлу скандалозног понашања амбасадора Велике Британије у Сарајеву – Џулијана Рајлија.

четвртак, јануар 18, 2024 / 13:55

(Саопштење струковног удружења новинара Српске, преносимо у цјелости и без икаквих измјена. Прим. Фронтал.РС)

Амбасадор Рајли, не само да се грубо мијеша у унутрашње прилике једне сложене земље, као што је државна заједница Републике Српске и Федерације БиХ, дајући себи за право да оцјењује шта је код нас уставно, а шта не; него и задире у слободу говора и медија, што је крајње недопустиво и више се не смије понављати.

Сматрамо да је нечувено да се један амбасадор друге државе обраћа неком медију, а нарочито лично некоме од колега новинара. При том, британски амбасадор Рајли се у свом писму директно мијеша у уређивачку политику Алтернативне телевизије, коментаришући извјештавање њених новинара у вези са увођењем британских санкција маркетиншкој агенцији, уз опаске да је тај извјештај био непрофесионалан.

Џулијан Рајли није никакав ауторитет у области медија, те осим што његова земља преко три деценије отворено подржава једну страну у унутрашњем сукобу, са медијима може комуницирати само као саговорник. Своје мишљење може изразити по важећим законима Републике Српске и БиХ, али на првом мјесту мора очувати свијест да је овдје гост. Никако надређени у било ком погледу.

Удружење новинара Републике Српске сматра овакво понашање британског амбасадора покушајем застрашивања, као и директним притиском на рад медија у Републици Српској. Тим више, што ранији притисци на Алтернативну телевизију из Бање Луке као колектив, очигледно нису уродили плодом. Зато се овим потезом Џулијана Рајлија, прешло на издвајање појединца, уреднице информативног програма Милијане Кос. Колегиница Кос се тако лично налази на удару дипломатског преставника једне нуклеарне силе са колонијалном прошлошћу.

Стога, пружамо потпуну и безусловну подршку колегиници Кос, да свој уреднички посао настави радити без освртања на ову врсту притисака, односно пријетњи санкцијама, већ онако како јој лична и професионална савјест налаже. Наравно, уз поштовање свих норми новинарске професије.

Подсјећамо да је управо Алтернативна телевизија под америчким санкцијама већ трећу годину, а без било каквог званичног образложења, осим неслагања са уређивачком политиком ове куће.Оставите одговор