УНРС осуђује пријетње и кажњавања српских новинара на БХРТ

Удружење новинара Републике Српске најоштрије осуђује пријетње упућене колегиницама Гордани Драгутиновић Мутић и Зорици Јоргић са БХРТ-а, након што их је генерални директор Белмин Карамехмедовић суспендовао јер су Армију БиХ назвале такозваном.

петак, јун 18, 2021 / 10:56

Од господина Карамехмедовића захтијевамо да обустави поступак и српским кадровима омогући безбједан и несметан рад на медијском сервису који би требало да је гласило свих народа и грађана.

Позивамо га и да одустане од наговјештеног кажњавања уредника ИП-а Јелене Радојевић Капор и престане дјелима и саопштењима доприносити атмосфери непрестаних и некажњених пријетњи уредницима и новинарима који одбијају да БХРТ у потпуности претворе у билтен бошњачког народа и тако ову медијску кућу сведу на ниво такозваног Јавног медијског сервиса БиХ.

Посебно смо забринути јер су пријетње новинарима и уредницима из Републике Српске, запосленим на БХРТ-у, стигле у моменту кад нема ни наговјештаја кажњавања особа које су у јануару позивале на линч директорке БХ радија Пејке Медић и чланова њене породице.

Захтијевамо да надлежне институције казне све особе због којих се наше колеге на БХРТ-у, у Сарајеву, осјећају несигурно. Инсистирамо да генерални директор и чланови Управног одбора уваже чињеницу да у Републици Српској, упркос томе што је на њеној територији само један од укупно шест информативно-техничких центара БХРТ-а, постоје другачији ставови и да омогуће равноправност извјештавања новинара без обзира на то јесу ли из Федерације БиХ или Републике Српске.Оставите одговор