УНРС: Казнити не само нападаче, него и инспираторе насиља против активиста БХ поворке поноса

Удружење новинара Републике Српске, поводом насиља проистеклог из говора мржње према другима и другачијима, осуђује насиље сваке врсте и тражи од надлежних органа потпуну заштиту сваког грађанина или госта Бање Луке и Републике Српске, при уживању својих уставом загарантованих права и обавеза.

недеља, март 19, 2023 / 13:15

Право на сигурност и мирно окупљање су темељне вриједности Републике Српске и оне не могу ником бити ускраћене без обзира на расу, вјеру, нацију, политичко или сексуално опредјељење, стоји у саопштењу ове организације, које Фронтал.РС преноси у цјелости:

Као примјер добре праксе истичемо и похваљујемо рад МУП РС при откривању одговорног за оштећења на возилима новинара А. Трифуновића и Н. Мораче. Само овакво дјеловање овлаштених лица, откривање и кажњавање насиља, може демантовати да се радило о организованом прогону новинара због њиховог рада. У овом случају радило се о акту појединца, што је изразито важан и позитиван податак за новинарску заједницу.

Од МУП РС тражимо да добар посао понови и у случају синоћњег инцидента, када су активисти БХ поворке поноса нападнути од стране веће и организоване групе хулигана. Непосредне извршиоце и налогодавце процесуирати и предати судским органима. То је најмање што полиција може да уради, након што је синоћ пропустила да очува јавни ред и мир. Без обзира, или баш зато, што је скуп забрањен.

Нарочито је хитно да полиција обавијести јавност везано за тврдње да су, непосредно прије хулигана, на лице мјеста дошли њихови припадници; те да нису учинили довољно да се насилни напад на мирне грађане прекине и починиоци лише слободе.

Дужност УНРС је да укаже и на злоупотребљавање борбе за права сексуалних мањина. Догађај који се требао одржати, одржаван је претходних година без икаквих инцидената и веће пажње јавности. Из тога је потпуно јасно да су, не само политичари и супротстављене групације невладиних организација, него прије свега непрофесионални медији, криви за ескалацију сукоба до насиља.

На првом мјесту редакција портала Журнал.инфо, која је објавила лажну вијест и на то упозорена. Тамо се без икаквог разлога помиње наше удружење и наш предсједник, уз клеветање и увреде. Новинарка Жана Гаук није консултовала другу страну, те су њена редакција и она, класичан примјер непрофесионализма и политички обојеног извјештавања. Позивамо судске органе да истраже њихову улогу у инциденту, о којем су намјерно објавили лажну вијест. Та вијест и даље није повучена и поред јавног демантија предсједника УНРС.

Посебно осуђујемо сваку врсту насиља над новинарима. Ипак, у овом случају је за професионалну новинарску заједницу неприхватљива и појава двоструког титулисања. Честа је појава да се неки појединци (синоћ новинарка Вања Стокић) истовремено представљају као организатори догађаја и/или учесници програма, што пише у промотивном материјалу, да би се након инцидента идентификовали као новинари послати на радни задатак, те били нападнути на свом радном мјесту. Са таквом праксом треба престати и бити, или не бити новинар.

УНРС захтијева од надлежних да свакоме ко по законом утврђеним околностима најави скуп, омогући да тај скуп и одржи, а представнике невладиних организација и медије, да не користе осјетљив положај мањина за своје личне и промоције својих политика. Очекујемо да се догађај понови мирно и на задовољство учесника, као и свих претходних година до сада. Дужност надлежних органа Републике Српске и Бање Луке је да то омогуће.Оставите одговор