Умро физичар Жорж Шарпак

Жорж Шарпак, пољско-француски научник и добитник Нобелове награде за физику 1992. године и члан Академије наука, преминуо је јуче у Паризу у 86. години, саопштено је из Министарства за истраживање. Рођен је 1924. године у Дабровици, које је у то вријеме припадало Пољској, а данас Укранији; када је имао седам година његови родитељи су преселили […]

четвртак, септембар 30, 2010 / 13:02

Жорж Шарпак, пољско-француски научник и добитник Нобелове награде за физику 1992. године и члан Академије наука, преминуо је јуче у Паризу у 86. години, саопштено је из Министарства за истраживање.

Рођен је 1924. године у Дабровици, које је у то вријеме припадало Пољској, а данас Укранији; када је имао седам година његови родитељи су преселили у Париз.

Током Другог свјетског рата Шарпак је помагао Покрету отпора, 1943. године је ухапшен и годину дана касније је депортован у нацистички концентрациони логор Дахау, гдје је дочекао ослобођење 1945.

Послије рата, студирао је на престижној Националној високој школи у Паризу.

Докторирао је 1954. из области нуклеарне физике на Француском колеџу у Паризу.

Професор Шарпак се снажно залагао за примјену нуклеарне енергије.

Добитник је Нобелове награде за физику 1992. "за откриће и развој детектора елементарних честица, а посебно мултижичне пропорционалне коморе".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *