Украјина се нада поузданом уговору са Русијом о гасу

Украјински премијер Микола Азаров рекао је данас да је Кијев спреман на компромис и изразио је наду да ће са Москвом бити закључен поуздан уговор током предстојеће посјете предсједника Виктора Јануковича Русији. Украјина од прољећа прошле године тражи ревизију уговора о гасу, постигнутог 2009. године, наводећи да документ предвиђа претјерано високу цијену гаса и обавезује […]

уторак, септембар 20, 2011 / 13:02

Украјински премијер Микола Азаров рекао је данас да је Кијев спреман на компромис и изразио је наду да ће са Москвом бити закључен поуздан уговор током предстојеће посјете предсједника Виктора Јануковича Русији.

Украјина од прољећа прошле године тражи ревизију уговора о гасу, постигнутог 2009. године, наводећи да документ предвиђа претјерано високу цијену гаса и обавезује Кијев да увози више овог енергента него што му је потребно.

Русија одбија тај захтјев, наводећи да се договор о новом уговору може постићи само ако Украјина приступу заједничкој царинској унији или допусти енергетском гиганту "Гаспрому" да откупи гасни транспортни систем.

Украјински предсједник Виктор Јанукович посјетиће Москву 24. септембра.

"Гајимо велике наде. Вјерујемо да ће током посјете бити постављени темељи новом уговору о гасу. Треба да имамо добар уговор, који исто тако мора да буде задовољавајући и по Русију", рекао је Азаров.

Спор око гаса, који је настао између украјинске компаније "Нафтогас" и "Гаспрома" прије Јануковичевог доласка на власт, озбиљно је пољуљао односе између Русије и ове бивше совјетске републике.Оставите одговор