Уклањати пиратске сајтове, или не?

Говорећи на конференцији у Лондону доскорашњи генерални директор компаније Гугл, Ерик Шмит, рекао је да не подржава законе који држави пружају могућност уклањања сајтова повезаних са пиратеријом. Америка је релативно близу увођења закона под називом Протект ИП, који би значио уклањање сајтова који крше ауторска права нудећи пиратски садржај или фајл-шеринг сајтова, као и наредбу […]

субота, мај 21, 2011 / 08:49

Говорећи на конференцији у Лондону доскорашњи генерални директор компаније Гугл, Ерик Шмит, рекао је да не подржава законе који држави пружају могућност уклањања сајтова повезаних са пиратеријом.

Америка је релативно близу увођења закона под називом Протект ИП, који би значио уклањање сајтова који крше ауторска права нудећи пиратски садржај или фајл-шеринг сајтова, као и наредбу да се такви сајтови уклоне из резултата претраге, онлајн оглашавања и од стране ДНС провајдера.

Коментаришући могуће ступање на снагу таквог закона, Шмит је на поменутој конференцији рекао да се са тим не слаже, и да ће се, ако закон буде усвојен, борити против тога.

Он је изразио своју забринутост да би увођење таквог закона могло да угрози слободу говора, јер би се под маском заштите ауторских права, могли уклањати спорни садржаји.

Нарочиту опасност за тако нешто Шмит види у државама које већ примјењују различите механизме цензуре интернета, као што је Кина. Увођење оваквог закона, Шмит је назвао "катастрофалним преседаном".

Након што су ове Шмитове изјаве привукле много пажње огласио се и Гугл, који каже да им се чини да су медији пренијели изјаве извађене из контекста, као и да је Шмит говорио у своје име, не у име компаније.

"Слобода говора је питање о коме ми истински бринемо, и настављамо да блиско сарађујемо са Конгресом како бисмо се уверили да Протект ИП закон погађа само сајтове посвећене пиратерији, а са друге стране штити слободу говора и легалне сајтове", наводи се у званичном саопштењу.

Његове изјаве нису се допале великим издавачким компанијама и удружењима за заштиту ауторских права које сарађују са Конгресом на изради овог закона.

"Као америчка компанија које је цијењена широм свијета, није добро што, бар према коментарима њеног предсједника Управног одбора, Гугл мисли да је изнад америчког закона", коментар је удружења МПАА, удружења америчких филмаџија.Оставите одговор