Пчеле не нестају због мобилних телефона

Мобилни телефони нису узрок помора пчела и погрешно је протумачена студија швајцарских научника који су истраживали мистериозни нестанак пчелињих заједница с лица Земље – тврде научници. Британски часопис "Дејли мејл" недавно је објавио причу о проведеној студији и у првој реченици написао да би мобилни сигнали "могли бити дјелимично одговорни за мистериозни нестанак пчелињих заједница […]

субота, мај 21, 2011 / 08:43

Мобилни телефони нису узрок помора пчела и погрешно је протумачена студија швајцарских научника који су истраживали мистериозни нестанак пчелињих заједница с лица Земље – тврде научници.

Британски часопис "Дејли мејл" недавно је објавио причу о проведеној студији и у првој реченици написао да би мобилни сигнали "могли бити дјелимично одговорни за мистериозни нестанак пчелињих заједница с лица Земље".

Проблем је у томе што студија уопште не сугерише такву тврдњу, те је сензационалан, али погрешан, наслов у британском таблоиду разљутио научну заједницу.

Прича је базирана на студији швајцарских научника који су истраживали дјеловање мобилних телефона тако што су их стављали у непосредну близину кошница.

Научници су установили да пчеле могу "регистровати" сигнале кад мобител прима или шаље позив и реагују стварањем високог тона који попут таласа колонијом шири вијест да се нешто узнемирујуће догађа око кошнице.

Медији су се одмах ухватили на ту причу и криво је протумачили. Иако студија доказује да пчеле у близини мобитела постану "нервозне", као понекад и неки људи, не постоји доказ да узрокују њихову смрт, без обзира на употријебљени израз "могли би дјелимично бити одговорни".

Колумнист интернетске странице "Клин техника" Џереми Блум истиче да "Дејли мејл" у 17 пасусу свог чланка изричито каже да "студија није доказала да мобилни телефони узрокују помор пчела", те се нашалио како можда британски уредник није прочитао више од неколико реченица чланка.

"Уреднички посао јесте да учини приче занимљивима, а овај је одлучио отићи до краја", тврди Блум.Оставите одговор