ЗАЗ: Шта да радим с лимузином и Ајфеловим торњем?

Једино ако немате профил на друштвеној мрежи Фејсбук, постоји шанса да нисте, али – морали сте је чути. Она је апсолутни Јутјуб хит. Ако су љубитељи музике проклињали Јутјуб и друштвене мреже јер су нам се путем њих у животе уселили Екреми Јеврићи и остали феномени нове онлајн музичке сцене, онда би свакако требало похвалити […]

субота, мај 21, 2011 / 08:43

Једино ако немате профил на друштвеној мрежи Фејсбук, постоји шанса да нисте, али – морали сте је чути. Она је апсолутни Јутјуб хит.

Ако су љубитељи музике проклињали Јутјуб и друштвене мреже јер су нам се путем њих у животе уселили Екреми Јеврићи и остали феномени нове онлајн музичке сцене, онда би свакако требало похвалити најпознатији онлајн видео сервис а поготово Фејсбук и њихову улогу у упознавању са анонимним музичарима из сваког кутка планете.

Из једног таквог кутка, тачније са неког ћошка париских улица, једног дана се путем линкова, а чега би другог, код нас уселила Заз, млада француска пјевачица, занимљивог гласа и вокалне изведбе.

У једноставној форми, својим гласом и у пратњи једног контрабаса и гитаре, музички сирово, али итекако префињено, Заз је хипностисала наш музички микросвијет, и постала веомоа популарна међу Фејсбук друштвом, па се дешавало да вам у исти дан од неколико пријатеља који се не познају, (ни на фејсбуку, а ни у стварном животу) буде понуђен линк са неким од њених пјесама.

Једва су је дочекали они, који и иначе једва дочекују било шта што долази из иностранства, не нужно "са запада", и служи као потпорни стуб за уздизање свега страног на пијадестал, а унижавање, како домаће музике тако и културе уопште.

Но, ово није критика масовног линковања Зазе по интернету и опчињености њеном музиком, јер – она је оправдана. Изабел Џофри – Заз звучи стварно добро.

Први самостални албум издала је прошле године и одмах је постао хит, а њене џез – шансона изведбе упоређују са славном Едит Пиаф.

Заз је као дјевојчица похађала музичку школу, учила је свирати виолину, клавир, гитару а бавила се и хорским пјевањем. У Париз сели 2001. године почиње пјевати у блуз бенду "Фифти Фингерс".

Убрзо је промијенила још неколико бендова, с којима је била на турнејама по неким европским земљама. Била је и улична забављачица, пјевала је на Монтмартру, чувемом боемском кварту у Паризу, гдје су је и примјетили.

Прошле године Заз издаје први самостални албум, а насловна пјесма, чији је текст израз презира према потрошачком друштву, постаје хит, избија на прво мјесто француских топ-листа и албум постиже златни тираж.

Заз је, да кажемо и то, поријеклом из Србије, што често истиче. Одатле и не чуди што њен хит "Je Veux" (Ја желим), на "јутјубу" има и превод на српском, а у Србији је већ стекла и клуб обожаватеља. Не сумњамо да ће се појавити и уживо ускоро, а до тада, пјевушиће је сви, нема везе што не знате француски – лијепо звучи.0 КОМЕНТАРА

 1. „Заз је, да кажемо и то, поријеклом из Србије, што често истиче. Одатле и не чуди што њен хит „Je Veux“ (Ја желим), на „јутјубу“ има и превод на српском, а у Србији је већ стекла и клуб обожаватеља. „

  Ова је поријеклом из Србије као што сам и ја из Африке…

  http://en.wikipedia.org/wiki/Zaz_(singer)

  Има и на српском

 2. Лијепо је бити патриота. Али ако се бавиш новинарством онда треба задржати минимум објективности. Плус, овакве дезинформације служе за исмијавање стварних чињеница о нашем народу. Као нпр. да смо ми најстарији народ на свијету, онда ће неко рећи: „Аха, јесте најстарији народ као што је и Заз поријеклом из Србије!“

 3. A mi, u stvari, najstariji kao što je Ho Ši Min porijeklom iz Srbije.

  A nije mi jasno čemu služe ovakve rečenice u inače korektnom prilogu:
  „Једва су је дочекали они, који и иначе једва дочекују било шта што долази из иностранства, не нужно “са запада“, и служи као потпорни стуб за уздизање свега страног на пијадестал, а унижавање, како домаће музике тако и културе уопште.“

  A neko zloban bi mogao reći da nepotrebno korištenje stranih riječi (i to sa zapada) kao što je „pijadestal“ služi kao potporni stub za unižavanje našeg jezika i kulture. I još uz to da se ne kaže pijadestal nego pijedestal.

Оставите одговор