Смак свијета: Данас би требао да почне један

Американац, Херолд Камп, ирачунао је да баш данас почиње "смак свијета", а повјеровало му је неколико хиљда људи. Они су данас у ишчекивању. Данас, субота, 21. маја, „судњи је дан”, почетак краја свијета. Небо ће се прво отворити и у своје окриље узнијети око 200 милиона људи (отприлике три одсто човјечанства). Остали ће остати да […]

субота, мај 21, 2011 / 09:30

Американац, Херолд Камп, ирачунао је да баш данас почиње "смак свијета", а повјеровало му је неколико хиљда људи. Они су данас у ишчекивању.

Данас, субота, 21. маја, „судњи је дан”, почетак краја свијета. Небо ће се прво отворити и у своје окриље узнијети око 200 милиона људи (отприлике три одсто човјечанства). Остали ће остати да би до октобра, у земљотресима, поплавама и олујама нестали.

Ово је сценарио „смака свијета” који је, како каже, користећи „алгоритам који би блокирао и Гугл компјутере”, предвидио Херолд Камп, вођа једне фундаменталистичке хришћанске секте која има и своју радио-станицу, преко које је у своје предсказање апокалипсе убиједио неколико хиљада Американаца.

То што се његово слично предсказање о судњем дану у 1994. није остварило много га не брине. Објашњење је да је сада дошао до боље методологије за израчунавање предсказања које је садржано у Библији, али досад није добро протумачено.

У заиста великом плурализму вјера и њихових оснивача у Америци, Харолд Камп није баш шарлатан, судећи по томе што је за кампању пропагирања свог сценарија Армагедона потрошио сто милиона долара, које је прије тога неко морао да му да – што значи да је прилично оних који га слиједе.

Неке од њих описао је у репортажи објављеној на првој страни у јучерашњем броју „Њујорк тајмс”. У највећу метрополу САД они су са разних страна дошли не да се проведу, него да у оно што предстоји убиједе и друге. „Тајмс” тврди и да се последњих неколико дана на хиљаде људи опрашта од овог свијета, у нади да ће, колико од данас, бити међу одабранима да живот наставе на оном свијету.

Херолд Кампинг је иначе грађевински инжињер и самоуки експерт за Библију. Да је баш 21. мај судњи, израчунао је тако што је прво тачно одредио датум библијског Потопа, па на то додао 7000 година.

То је прво објавио преко своје мреже локалних радио-станица, а потом је закупио билборде и слична средства модерног маркетинга да би своје откриће раширио.

Алтернативни датум смака свијета је иначе 2012. Није ово, наравно, први пут да се тако нешто најављује и не обистињује, али сујеверни и лаковјерни (не увијек овим редослиједом) то углавном узимају за озбиљно.

Социолози то објашњавају људском потребом за једноставним објашњењима тешко разумљивих ситуација и појава. Ова година је пуна тога: земљотрес и цунами у Јапану, торнадо и огромне поплаве у Америци, буне у арапском свијету, економска криза и егзистенцијалне неизвјесности. Америка, сем тога, води и три рата…Оставите одговор