Обама: Између мене и Нетанјахуа постоје неслагања

Предсједник САД Барак Обама изјавио је вечерас да између њега и изралеског премијера Бењамина Нетанјахуа постоје неслагања у вези са путем ка миру на Блиском истоку. Разговор двојице званичника одржан је у Вашингтону, дан након што је Обама представио стратегију америчке политике на Блиском истоку и рекао да палестинска држава мора да буде заснована на […]

субота, 21 маја, 2011 / 10:02

Предсједник САД Барак Обама изјавио је вечерас да између њега и изралеског премијера Бењамина Нетанјахуа постоје неслагања у вези са путем ка миру на Блиском истоку.

Разговор двојице званичника одржан је у Вашингтону, дан након што је Обама представио стратегију америчке политике на Блиском истоку и рекао да палестинска држава мора да буде заснована на границама из времена прије рата 1967. године.

Нетанјаху је рекао да су одређени уступци могући, али је поново нагласио да су границе из 1967. године за Израел "неодбрањиве". "Израел жели мир", додао је Нетанјаху на заједничкој прес конференцији.

Обама је рекао да су размотрили промјене које се дешавају у региону и начине на које ће оне утицати на безбједност САД и Израела.

Амерички предсједник оцијенио је да промјене у арапском свијету доносе "прилике", али и "опасности", преноси Би-Би-Си.Он је рекао да се САД и Израел не слажу у вези са питањем будуће палестинске државе, али да се такви спорови дешавају и "међу пријатељима".

Обама сматра да истински мир може да се постигне само ако Израел има могућност да се брани од пријетњи, на шта је Нетанјаху прокоментарисао: "Иако је Израел спреман на великодушне компромисе ради мира, не може се вратити на границе из 1967. године, јер су те границе неодбрањиве."