Укинута ослобађајућа пресуда Кличковићу и Дрљачи

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је ослобађајућу пресуду Гојку Кличковићу и Младену Дрљачи које је оптужница теретила за ратни злочин у Босанској Крупи, док је у случају Јована Остојића потврдило ослобађајућу пресуду, потврдио је Срни Кличковићев адвокат Душко Томић. "Апелационо вијеће је оцијенило да има елемената за укидање ослобађајуће пресуде. Уважило је жалбу Тужилаштва БиХ […]

субота, мај 12, 2012 / 10:49

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је ослобађајућу пресуду Гојку Кличковићу и Младену Дрљачи које је оптужница теретила за ратни злочин у Босанској Крупи, док је у случају Јована Остојића потврдило ослобађајућу пресуду, потврдио је Срни Кличковићев адвокат Душко Томић.

"Апелационо вијеће је оцијенило да има елемената за укидање ослобађајуће пресуде. Уважило је жалбу Тужилаштва БиХ и ускоро очекујемо поновно суђење пред Апелационим судом", рекао је Томић, те додао да је изненађен овом одлуком Суда БиХ.

Томић је оцијенио да су јавни иступи Кличковића иритирали правосуђе БиХ које одговорило на његове иступе на овај начин.

Он је подсјетио да је Кличковић након суђења најавио да ће тужити БиХ и тражити милион евра одштете због вишегодишњег неоснованог држања у притвору.

Првостепеном пресудом Суда БиХ, Гојко Кличковић, Младен Дрљача и Јован Остојић ослобођени су 2010. године оптужби за злочине у Босанској Крупи почињене током 1992. године.

Судско вијеће је навело да је оваква пресуда донесена првенствено јер Тужилаштво није доказало да је на подручју Босанске Крупе био широк и систематичан напад усмјерен против несрпског цивилног становништва, те тиме није испуњен "основни елемент кривичног дјела злочина против човјечности".

Одбрана није оспорила да су се злочини догодили, али Тужилаштво није успјело доказати да су оптужени криви за те злочине.

Суђење Кличковићу, Дрљачи и Остојићу трајало је више од двије и по године. Тројици оптужених Тужилаштво БиХ на терет ставља злочине против човјечности, ратне злочине против ратних заробљеника, те цивилног становништва.

Према наводима оптужнице, Кличковић је у том периоду био предсједник ратног Предсједништва и командант Кризног штаба Српске општине Босанска Крупа, Дрљача предсједник вијећа Привременог војног суда у Јасеници и Комисије за размјене заробљеника, а Остојић командант 11. крупске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. комунист, значи да је Кличковић постао предсједник СДС не би му била поништена пресуда? Можда и не би, а по коју цијену? Зашто би га Босић склањао, када га је убједљиво побједио? Комунисту води мржња, а не разум. Мора да је један од оних које је Босић помео.Лоше је Гојко процијенио да му је јавно експонирање добро за пресуду. Умјесто да је радио у тишини, као Шаровић, он је хтјео да провокацијом добије бољу позицију. Као ако је јавна личност имаће попуста. Овдје је то обрнуто. Поготово ако се ради о СДС.

 2. Bil ne bil
  ne vodi me mržnja, pogotovo ne ako je u pitanju Gojko. On mi je simpatičan iako je imao neke gafove. Cijenim to što je iskreni patriota i što ne folira, kakav je, takav je.
  Bosić ga nije baš ubjedljivo pobijedio, u uslovima kad Bosić kooptira i pravi svoje okruženje i svoju večinu, Gojko je imao jako mnogo glasova. Bosić ne smije dozvoliti da neko ojača pa da mu ponovo izadje na megdan.
  Griješiš što misliš da me je Bosić pomeo, ja nikad nisam bio član SDS, kako će me onda pomesti. On je pomeo i Gojka i Šarovića. Gojku predlože da ide za načelnika u Krupi. hehe… koliko ja poznajem gore ima Veliki Radić i još možda nekoliko kuća okolo i to je ta tzv Opština koju su mu ponudili, da ne bude savjetnik Mirku Šaroviću. Pa veću Opštinu je dobio Bojo Gašanović na Crepoljskom. A Mirko je sklonjen sa ovim mjestom ministra. Nisu ga zbog javnosti mogli skloniti iz SDS ali su ga sklonili i izbacili iz mjesnog i opštinskog odbora u Srajevu.

 3. Ма ово су најобичнија лупетања одвјетника Томића. Вјероватно да је у првостепеном поступку, било неких неправилности, које апелационо вијеће, треба да отклони. Каква политика.

 4. Komunisto, ocito nisi obavijesten o Gojkovom „patriotizmu“.Pitaj Prijedorcane kada je kao predsjednik vlade nosio bukvalno pune gepeke para i kupovao svojoj ljubavnici i svakom clanu njene porodice izvjesnoj gspodji Ruzi automobille, kuce, stanove…
  Patriote danas jedva prezivljavaju, bez posla, umanjenih penzija i invalidnina.Patriote-bivsi borci i njihove porodice su zaboravljeni i ponizeni od „patriotske“vlasti.

Оставите одговор