Никшић је изјавом прогласио банкрот

Економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић сматра да је федерални премијер Нермин Никшић прогласио банкрот након изјаве да без помоћи Међународног монетарног фонда /ММФ/ Федерација БиХ, а самим тим и БиХ, неће преживјети. "Влада ФБиХ овако је положила оружје и рекла да даље не може чиме је, практично, изгубила легитимитет да дјелује. Условљавање цијеле […]

субота, мај 12, 2012 / 10:50

Економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић сматра да је федерални премијер Нермин Никшић прогласио банкрот након изјаве да без помоћи Међународног монетарног фонда /ММФ/ Федерација БиХ, а самим тим и БиХ, неће преживјети.

"Влада ФБиХ овако је положила оружје и рекла да даље не може чиме је, практично, изгубила легитимитет да дјелује. Условљавање цијеле јавности, искључиво овом солуцијом, значи ништа друго осим политику свршеног чина. Показују да немају визије за развој Федерације, нити за стратешке пројекте", рекао је Хасић.

Према његовим ријечима, ако је ММФ нужно зло, онда се с друге стране паралелно мора радити на стављању свих расположивих ресурса у функцију, затим на повлачењу средстава која су ФБиХ на располагању, те на отварању јавних радова.

Он је оцијенио да у овом моменту нема ничега од набројаног, наводећи да недостају структурне реформе, инвестициони циклуси, те спремност за смањивање буџетских расхода.

"Политика свршеног чина нема смисла. Нема смисла да нам ММФ на кашчицу даје новац. Ово је систем зачараног круга. Оптерећења на оптерећења немају перспективе", рекао је Хасић за "Дневни аваз".

БиХ ове године, без обзира на евентуално нови аранжман са ММФ-ом, враћа првих 65 милиона КМ, од укупног дуга од око 800 милиона КМ из претходног стенд-бај аранжмана. На Федерацију се односи 43,5 милиона, а на Републику Српску 21,5 милиона КМ.

Новац за исплату спољног дуга узима се директно с јединственог рачуна Управе зе индиректно опорезивање БиХ.0 КОМЕНТАРА

  1. „Влада ФБиХ овако је положила оружје и рекла да даље не може чиме је, практично, изгубила легитимитет да дјелује. Условљавање цијеле јавности, искључиво овом солуцијом, значи ништа друго осим политику свршеног чина. Показују да немају визије за развој Федерације, нити за стратешке пројекте“, рекао је Хасић.“

    Šta ima ba ekonomski analitićaru ?? Jeben si ti analitićar kad si ovo tek sad skonto !!!

Оставите одговор