УН: Зауставити богате да пљачкају сиромашне

УН усвојиле су глобалне смјернице за богате земље које купују земљиште у земљама у развоју. Добровољни прописи позивају све владе да заштите права старосједилаца који користе земљу. Процјењује се да је 200 милиона хектара, област осам пута већа од Британије, купљено или узето под закуп у посљедњих 10 година, већином у Африци и Азији, подсјећа […]

субота, мај 12, 2012 / 09:48

УН усвојиле су глобалне смјернице за богате земље које купују земљиште у земљама у развоју.

Добровољни прописи позивају све владе да заштите права старосједилаца који користе земљу.

Процјењује се да је 200 милиона хектара, област осам пута већа од Британије, купљено или узето под закуп у посљедњих 10 година, већином у Африци и Азији, подсјећа Би-Би-Си.

Али, хуманитарне агенције упозоравају да ће бити веома тешко осигурати глобалну примјену смјерница.

Клара Џамарт из организације "Оксфам" каже да је ово само први корак и да треба бити опрезан. "Владе нису обавезне да примјењују ове мјере", рекла је она.

Растућа је забринутост у вези са такозваним приграбљивањем земље када стране владе или компаније купују велике површине земље.

У афричким земљама као што су Етиопија, Јужни Судан, Конго и Сијера Леоне сви су потписали уговоре о земљишту са страним инвеститорима.

Вјерује се да ће овај споразум осигурати приступ земљи, воденим ресурсима и шуми милионима сиромашних људи који су од давнина користили ту земљу.

Биле су потребне три године да се уради овај документ у коме УН позивају владу да буду транспарентни у вези са споразумима око земљишта, да консултују локалне заједнице и бране права жена да посједују земљу.

У документу се, такође, наглашава одговорност мултинационалних компанија и корпорација да поштују људска права када дођу у одређену страну област.

Проблеми су извјесни у многим дијеловима Африке гдје локални фармери, сточари и скупљачи биљака немају никаква формална документа за кориштење земље, коју најчешће посједује држава.

Власти често тврде да међународни споразуми доносе инвестиције и нове технологије у регион, што је на корист локалном становништву. Али то није увијек реалност и организације за људска права истакле су случајеве када су хиљаде људи биле натјеране да напусте своја вјековна огњишта како би оставили простор страним инвеститоримаОставите одговор