Уједињена Српска тражи да 7. јули буде проглашен даном жалости

Уједињена Српска очекује од Савјета министара БиХ да донесе одлуку којом ће даном жалости у БиХ бити проглашен 7. јули, дан сјећања на страдање Срба у Подрињу и Бирчу.

недеља, јул 8, 2018 / 13:17

Од 1992. до 1995. године припадници такозване Армије БиХ на подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца и Власенице убили су 2.370 Срба, а на ширем подручју средњег Подриња и Бирча 3.267 Срба.

Обзиром да је Савјет министара БиХ прошле године прогласио даном жалости 11. јули, дан када се у Сребреници одржава комеморативни скуп жртвама страдалим 1995. године, очекујемо да Савјет министара БиХ исти пијетет покаже према страдању Срба јер су у Подрињу и Бирчу систематски убијани цивили, жене, дјеца и старци.

Ако смо сви у БиХ равноправни, онда и жртве морају бити равноправне и српски представници у Савјету министара БиХ требало би да се за то побрину.

Овим не споримо проглашење 11. јула даном жалости поводом сребреничке трагедије, али истичемо да жртве и сузе српског народа нису мање вриједне и да не смију бити заборављене.Оставите одговор