Удружење новинара РС поднијело кривичну пријаву против уредника и новинара ФТВ

Удружење новинара Републике Српске поднијело је данас Окружном тужилаштву у Бањалуци кривичну пријаву против четири уредника и два новинара Федералне телевизије због ширења националне, вјерске и расне мржње у програму ове медијске куће.

уторак, јануар 17, 2012 / 13:30

Кривична пријава поднесена је против уредника Информативног програма ФТВ Дамира Калетовића, уредника Информативног програма Азре Пашукан, уредника вијести Жељка Тице и уредника Интермедија ФТВ Бакира Хаџиомеровића, те новинара Синана Шарића и Дарјана Бабића.

УНРС сматра да су наведени починили кривично дјело изазивања националне, расне или вјерске мржње, раздора или нетрпељивости из члана 390. став 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона Републике Српске.

УНРС наводи да су Шарић, Калетовић и Хаџиомеровић 9. јануара у магазину "60 минута", гледаоцима у најгледанијем термину, на експлицитан начин, кроз избор снимљеног материјала и саговорника, те избором из контекста њихових изјава, историју српског народа приказали као "геноцидан културни модел" који се спроводи посљедњих 150 година, а Републику Српску као "једини успио политички пројекат" такве српске националне политике.

Бабић, Тица, Пашукан и Калетовић терете се да су 9. јануара у информативној емисији Дневник у прилозима о прослави двадесетогодишњице Републике Српске, на експлицитан начин гледаоцима сугерисали закључак како је Српска геноцидна творевина, "у очигледној намјери да изложе порузи националне и етичке симболе РС и на тај начин код грађана подстакну националну мржњу и нетрпељивост према српском народу у БиХ…".

У кривичној пријави, коју је потписао предсједник Удружења Драган Јеринић, детаљно су цитирани спорни дијелови те емисије и изјаве.

УНРС у кривичној пријави предлаже да се против осумњичених отвори истрага у којој ће се они бити саслушани у вези са околностима припремања и емитовања инкриминисаних прилога, да се у истрази прибави вјештачење комплетне емисије по вјештаку-стручњаку за етику на околности да ли емисија по идеји, садржају, концепту, времену емитовања и друштвеном контексту код просјечног гледаоца може изазвати националну и вјерску нетрпељивост, мржњу или раздор.

УНРС предлаже и да се прибави вјештачење стручњака за медијске комуникације на околности професионалног приступа у концепту емисије и кршења правила професионалног кодекса за електронске медије и јавне сервисе, те да се саслуша више лица из разних друштвених области, укључујући и политичку сферу, на околности перцепције емитованог програма ФТВ.Оставите одговор