Комерсант: Москва води своју истрагу о трговини органима на Косову

Русија води посебну истрагу о трговини органима на Косову и већ је прикупљен значајан материјал о том случају, пише московски лист „Комерсант“. У тексту под насловом "Русија прикупља снажне медицинске долазе против Косова", лист наводи да је на Косову највјероватније постајала јединствена мрежа која је функционисала уз подршку косовског руководства. Русија је, истиче се у […]

уторак, јануар 17, 2012 / 11:03

Русија води посебну истрагу о трговини органима на Косову и већ је прикупљен значајан материјал о том случају, пише московски лист „Комерсант“.

У тексту под насловом "Русија прикупља снажне медицинске долазе против Косова", лист наводи да је на Косову највјероватније постајала јединствена мрежа која је функционисала уз подршку косовског руководства.

Русија је, истиче се у тексту, добила могућност да, уз помоћ ЕУ, докаже да су власти самопроглашеног Косова нелегитимне и да могу бити повезане са озбиљним криминалом, односно трговином људским органима.

Лист наводи да на Косову суђење оптуженима у случају "Медикус" за илегалну трансплантацију и шверц људских органа улази у завршну фазу, а да су починиоцима, наводно, покровитељи били локални државни чиновници.

Тужилац у овом процесу је ЕУ, а лист сазнаје да Русија води свој кривични поступак о косовским трансплантолозима, у коме су прикупљени сви важни материјали за крајњи исход процеса.

Министарство иностраних послова /МИП/ Русије инсистира да руско државно тужилаштво те материјале преда ЕУ, односно Еулексу, али то се за сада није десило, док у руском МИП-у пажљиво прате приштински процес познат као "случај клинике Медикус", који може да има озбиљне политичке посљедице.

Ако пресуда буде осуђујућа, то ће бити снажан доказ да је на територији непризнатог Косова постојала пракса нелегалних трансплантација, оцјењује лист, подсјећајући са су у овом случају оптужени бивши сарадници "Медикуса", Албанци, Турци и Израелци, као и бивши високи сарадник Министарства здравља Косова Иљир Рецај.

Лист напомиње да је случај "Медикус" повезан са још озбиљнијим скандалом из 2008. године – трговином људским органима око 300 отетих косовских Срба, којима су у Албанији вађени органи 1999. године, о чему је писала у својој књизи Карла дел Понте, бивши хашки тужилац.

Извор "Комерсанта" у руским дипломатским круговима појаснио је да је на Косову "највјероватније постајала једна те иста мрежа, и да је она, ако је вјеровати Карли дел Понте и Дику Мартију, функционисала уз подршку косовског руководства".

Саговорник "Комерсанта" подсећа да је Русија дуго инсистирала да су власти Косова нелегитимне и да треба истражити њихова криминална дјела и да је зато, када је у априлу прошле године Еулекс затражио од руског МИП-а правну помоћ у случају клинике "Медикус", руско министарство одлучило да пружи помоћ.

На захтјев МИП-а, Истражни комитет Русије је 2011. године покренуо кривичну истрагу и пронашао неколико жртава, чија би свједочења могла да буду важна за исход суђења у Приштини, додаје лист.

Од прољећа прошле године, стоји у тексту, представници Еулекса редовно се интересују када ће им бити достављен материјал из руске истраге.

Руско правосуђе покренуло је кривични поступак за трговину људима у јулу 2011. године против непознатих починилаца међународне криминалне групе, која се бавила трговином држављанима Русије, ради узимања њихових органа.

Током истраге утврђено је да су жртве држављани Русије и других земаља, којима је на клиници "Медикус" 2008. године извађен по један бубрег ради трансплантације, али им је исплаћена знатно мања сума од обећане.

Лист сазнаје да је за овај случај наложена комплетна експертиза, а да су молбе за правну помоћ упућене у неколико држава, док саму истрагу проводе руско државно тужилаштво и МИП.0 КОМЕНТАРА

  1. Добро је да се бар неко бави овим. Ово је требало да буде и разлог да се одбију преговори са Албанцима у стилу „не преговарамо са трговцима људским органима“ док се то питање не ријеши, имали смо и резолуције ЕП, СЕ… Да се није ушло у преговоре од којих је Србија само изгубила… данас не бисмо имали ни пола ових проблема на КиМ!

  2. 🙁

    Трагично је да баш жута Србија највише оспорава онај извјештај Дика Мартија и никад није усвојен у скупштини Р. Србије, али зато су „декларацију о сребреници“ једва дочекали да усвајају…x-( и на све то она луда крава из лакташа даје ордење тим идиотима из Р.Србије!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *