Удружене НВО: Отворено писмо поводом Церићевог иступа

Фронтал.РС преноси отворено писмо – заједничко обраћање организација цивилног друштва Међурелигијском вијећу БиХ и Министарству за људска права и избјеглице БиХ. Поштовани/е, Обраћамо Вам се поводом иступа реиса Мустафе еф. Церића од 14.05.2011. године на централној свечаности Дана мевлуда и зикра 2011. године у Благају, чији је дио пренијет у облику аудио снимка на wеб […]

четвртак, мај 19, 2011 / 18:59

Фронтал.РС преноси отворено писмо – заједничко обраћање организација цивилног друштва Међурелигијском вијећу БиХ и Министарству за људска права и избјеглице БиХ.

Поштовани/е,

Обраћамо Вам се поводом иступа реиса Мустафе еф. Церића од 14.05.2011. године на централној свечаности Дана мевлуда и зикра 2011. године у Благају, чији је дио пренијет у облику аудио снимка на wеб страници Дневног аваза, а који је у цјелини доступан на wеб страници Ријасета исламске заједнице у Босни и Херцеговини.

Овим путем изражавамо изузетну забринутост због начина на који је господин Мустафа Церић искористио један вјерски скуп те положај и утицај који има као реис-ул-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, како би дискредитовао представнике/це цивилног друштва и подстицао непријатељство на вјерској, националној и родној основи.

Реагујући на саопштење Хелсиншког комитета за људска права у Босни и Херцеговини поводом одлуке министра Министарства образовања и науке Кантона Сарајево, према којој оцјена из наставног предмета вјеронаук неће улазити у просјек оцјена за општи успјех ученика основним и средњим школама у Кантону Сарајево, реис Церић је извршио вербални атак на предсједницу Хелсиншког комитета, госпођу Веру Јовановић. Изјавивши да је госпођа Јовановић “испостава Београда”, а организација којом предсједава – организација која “не брани људска права, него проводи политику Београда”, и то у контексту “лова на ислам и муслимане”, реис Церић је на најгрубљи могући начин злоупотријебио положај који ужива као поглавар једне вјерске заједнице. Реис се, даље, директно обратио госпођи Јовановић овим ријечима: „И поручујем посебно Вери Јовановић: немој ти да штитиш наша права, јер ти служиш онима који мрзе ислам. Мрзе нас муслимане и зато остави нас на миру! Твој суд уопће није мјеродаван шта су наша права, а шта нису! Ми ћемо казати која су то наша права, а која нису. Ниси ти задужена и ниси ти квалифицирана да одређујеш да ли је ова одлука министра исправна или неисправна.“

Оваквим обраћањем, поред клевете коју је реис Церић изрекао госпођи Јовановић, инсинуирајући политичку афилијацију индивидуе на основу националне припадности, при томе изазивајући националну и вјерску нетрепељивост, извршен је и директан напад на цивилно друштво као легитимног учесника политичких процеса унутар демократског друштва и јавног дијалога о раду изабраних представника/ца власти и заштити људских права. Нарочито је забрињавајућа изјава којом реис, противно Уставу и законима, присваја монопол над утврђивањем садржаја људских права, правне категорије утврђене Уставом, законима и међународним конвенцијама које је ратификовала Босна и Херцеговина. Такођер, реис пориче универзалност људских права и претвара их у прерогатив вјерских група и то у контексту њиховог међусобног непријатељства. Овакав дискурс, нарочито када долази са највише инстанце вјерске заједнице у једној постратној и мултиконфесионалној држави каква је Босна и Херцеговина, има погубан утицај на климу међусобног повјерења и уважавања свих друштвених актера, укључујући и цивилно друштво и вјерске заједнице те доприноси додатној дестабилизацији и продубљивању вјерских и националних подјела.

Поред ниподаштавајућег односа према правном поретку и цивилном друштву, реис је у свом говору тенденциозно и на деградирајући начин издвојио предсједницу Хелсиншког комитета, неосновано је оптужујући за прогон ислама и муслимана и отворено јој негирао право да коментира одлуке извршне власти, које, као грађанка ове државе, а посебице као предсједница организације чија сврха постојања јесте надзор над поштивањем људских права, у потпуности има право коментирати.

Подсјећамо да је, у складу са чланом 2. став 1. Закона о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница у Босни И Херцеговини, дефинисано да “Дискриминација, заснована на вјери или увјерењу, означава свако искључивање, ограничавање, давање предности, изостављање или свако друго разликовање које је засновано на религији или увјерењу, а које има циљ или се њиме може постићи – директно или индиректно, намјерно или ненамјерно – укидање или умањивање признања, једнаког уживања и остваривања људских права и основних слобода у грађанским, политичким, економским, социјалним и културним стварима.” Надаље, у члану 4, став 2. истог закона, наводи се: "Цркве и вјерске заједнице у проповиједању вјере и другим дјеловањем не смију ширити нетрпељивост и предрасуде према другим црквама и вјерским заједницама и њиховим вјерницима или грађанима без вјерског опредјељења или их онемогућавати у слободном јавном очитовању вјере или другог увјерења."

Тон и начин реисовог обраћања госпођи Вери Јовановић, оптужбе које су на њен рачун изречене, а нарочито негирање њеног права и компетенције да се бави питањима поштивања људских права, представљају дискриминацију како на вјерској и националној, тако и на родној основи и директан су удар на право слободног мишљења и изражавања, које је чланом 10. Европске конвенције о заштити људских права и основних слобода и чланом 2. Устава Босне и Херцеговине, гарантирано свим особама „без дискриминације на било којој основи попут спола, расе, боје коже, језика, вјере, политичког или другог мишљења, националног или социјалног поријекла, припадности националној мањини, имовине, рођења или другог статуса“.

Сматрамо да је наведеним изјавама реис Мустафа Церић поступио противно одредбама Устава Босне и Херцеговине, Европске конвенције о људским правима и основним слободама, те Закона о слободи вјере и правном положају цркава и вјерских заједница у БиХ. Сматрамо, такођер, да сви/е грађани и грађанке Босне и Херцеговине имају право дискутовати о свим одлукама изабраних представника власти, на начин својствен принципима демократског друштва, у складу са слободом говора и мишљења, кроз дијалог свих актера у јавном животу, укључујући и вјерске заједнице (које су и саме дио цивилног друштва) те да се у демократском друштву незадовољство радом државних власти или неког дијела цивилног друштва не смије изражавати увредама, пријетњама, подстицањем мржње и нападима на личној основи. Овакви иступи не само да не доприносе дијалогу, већ га управо онемогућавају својом агресивношћу, порицањем основних права и слобода и стварањем атмосфере опће несигурности и нетрепељивости.

Због свега наведеног, тражимо од Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Међурелигијског вијећа да се јавно огласе и предоче свој став о изјавама датим од стране реиса Мустафе еф. Церића. Такођер, овим путем желимо изразити своју пуну подршку Хелсиншком комитету и госпођи Вери Јовановић у њиховом раду.

Организације потписнице:
АЦИПС (Сарајево)
УГ Зашто не (Сарајево)
УГ Акција грађана (Сарајево)
Иницијатива младих за људска права (YИХР) у Босни и Херцеговини (Сарајево)
ОП Револт (Тузла)
Центар за развој Херцеговине (Требиње)
Право људски (Сарајево)
Нансен Диалогуе Центре Мостар
Фондација ЦУРЕ (Сарајево)
УГ "ДОН" (Приједор)
ОКЦ Абрашевић (Мостар)
Удружење Рома "Еуро Ром" (Тузла)
Фондација за креативни развој (Сарајево)
Центар за политике и управљање (Сарајево)
Виве Жене (Тузла)
Центар за промоцију цивилног друштва (Сарајево)
УНСА "Гето" (Бања Лука)
Центар за хуману политику (Добој)
Асоцијација за демократске иницијативе (Сарајево)
Медиа Центар (Сарајево)
Центар за људска права (Сарајево)
Омладински центар ДВОЦ (Доњи Вакуф)
Удружење “ХО ХОРИЗОНТИ" (Тузла)
Удружење младих БиХ у Норвешкој „ СТЕЋАК“
Хелсиншки Парламент Грађана (хЦа) Тузла
Омладински Ресурсни Центар (ОРЦ) Тузла
Фондација ЕКИПА (Сарајево)
Форум грађана (Тузла)
Антифашистичка акција (Мостар)
Центар за ненасилну акцију (Сарајево)
УГ „Оштра нула“ (Бања Лука)Оставите одговор