У Српској закон забрањује ГМО шљиву

У Републици Српској није могуће садити америчку сорту шљиве "меднослатка", јер не постоје законски услови за то – речено је Срни у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске. Из Министарства наводе да је према Закону о генетски модификованим организмима /ГМО/ забрањена употреба оваквих организама и производа од ГМО. У Министарству истичу да нико не може […]

петак, октобар 12, 2012 / 18:02

У Републици Српској није могуће садити америчку сорту шљиве "меднослатка", јер не постоје законски услови за то – речено је Срни у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске.

Из Министарства наводе да је према Закону о генетски модификованим организмима /ГМО/ забрањена употреба оваквих организама и производа од ГМО.

У Министарству истичу да нико не може да забрани представљање резултата неког истраживања, али да не постоје законски услови за увођење било којих сорти воћа, поврћа, житарица које су генетски модификоване.

"Према нашим информацијама, ова сорта је представљана и у осталим европским земљама, по чему, нисмо изузетак, али њихова примјена на терену није могућа", наглашавају у ресорном министарству.

Они појашњавају да употреба ГМО и производа од ГМО обухвата њихово увођење у животну средину, у сврху извођења огледа, демонстрационих огледа и развоја нових сорти и хибрида или гајење у комерцијалне сврхе модификованих живих организама, њихово стављање у промет, руковање, превоз, паковање, транзит преко подручја Републике Српске и њихову прераду.

"Постоји, према Закону, могућност ограничене употребе генетички модификованих организама, у затвореним системима, ради научно-истраживачких активности, чиме могу да се баве само правна лица која су регистрована у складу са Законом о научноистраживачкој дјелатности", објашњавају у Министарству.

Стручњаци у Српској истичу да су веома скептични према генетски модификованој храни, те да нема потребе за таквим сортама, јер у Републици Српској постоје изузетно квалитетне и добре сорте шљиве.

Истог су става и воћари у Републици Српској који истичу да ови крајеви посједују огромно богатство када је у питању квалитет воћа, те да се труде задржати аутохтоне сорте.

Представници Министарства пољопривреде САД представили су недавно у Бањалуци нову сорту шљиве – "меднослатка", за коју тврде да је квалитетна и потпуно безбједна за конзумацију.

Том приликом су истакли да је ова генетски модификована сорта шљиве високо отпорна на вирус шарке, те да су је америчке регулаторне институције одобриле за производњу као веома учинковит и квалитетан производ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор