Додатно оптерећење за превознике БиХ када Хрватска уђе у ЕУ

Уласком Хрватске у ЕУ у јулу наредне године превозници из БиХ имаће додатно оптерећење, јер се превозницима из Хрватске отвара низ повољних могућности, рекао је данас у Сарајеву секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ Игор Пејић. "То подразумијева да Министарство и Спољнотрговинска комора /СТК/ БиХ морају предузети све активности како би превозницима у БиХ олакшали […]

петак, 12 октобра, 2012 / 17:20

Уласком Хрватске у ЕУ у јулу наредне године превозници из БиХ имаће додатно оптерећење, јер се превозницима из Хрватске отвара низ повољних могућности, рекао је данас у Сарајеву секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ Игор Пејић.

"То подразумијева да Министарство и Спољнотрговинска комора /СТК/ БиХ морају предузети све активности како би превозницима у БиХ олакшали позицију која, реално говорећи, никад није била тежа, узимајући у обзир трошкове који су потребни за обављање те дјелатности", истакао је Пејић.

На конференцији за новинаре поводом одржавања традиционалних сусрета превозника из БиХ о теми "Актуелна кретања у међународном друмском превозу" у наредна два дана у Сарајеву, Пејић је рекао да ће Министарство учинити све да би превозницима у БиХ биле смањене бирократске баријере са којима се суочавају у обављању своје дјелатности.

Он је истакао да Министарство мора бити у синергији са превозницима и изразио наду да ће ови сусрети превозника са представницима надлежних институција у БиХ резултирати конкретним активностима како би се побољшала превозничка дјелатност уопште.

Зијад Синановић, директор Сектора за транспорт и комуникације СТК БиХ, која у сарадњи са Министарством комуникација и транспорта организује ове сусрете, рекао је да транспортна индустрија у БиХ помно прати и мора бити упозната са свим кретањима, како у БиХ, тако и ван ње, нарочито из угла промјена које се дешавају у ЕУ и приступа Хрватске Унији, те њених рефлексија на саобраћај БиХ.

"Спремност и жеља да се стално унапређује ова дјелатност сигурно не изостају ни у СТК, а ни у Министарству комуникација и транспорта", истакао је Синановић и додао да постоје различите анализе ефеката уласка Хрватске у ЕУ.

Када је ријеч о превозницима и транспорту у БиХ, Синановић је нагласио да постоји одређена узрочно-посљедична веза када је у питању превоз терета, јер је много мање робе која се извози из БиХ, него робе које се увози и ту постоји одређена диспропорција.

"Што би се рекло у превозничком жаргону, велики је трик и посао имати превоз из БиХ, а повратну туру је лако наћи. Ако дође до пада извоза из БиХ, наравно да ће се то рефлектовати и на сам превоз", рекао је Синановић, те додао да ће уласком Хрватске у БиХ бити и позитивних ефеката.

Спољнотрговинска комора БиХ, у сарадњи са Министарством комуникација и транспорта БиХ, организује традиционалне сусрете превозника из БиХ о теми "Актуелна кретања у међународном друмском превозу" који се одржавају сутра и у недјељу, 14. октобра, у сарајевском хотелу "Гранд“.

Циљ сусрета је упознавање превозника о актуелним дешавањима у ЕУ, сусједним земљама и БиХ, те размјена информација, детектовање отворених питања и могућих начина њиховог рјешавања.Оставите одговор