У Кини рођена прва клонирана мачка

Клонирање кућних љубимаца постаје све популарније у Кини. Како саопштава компанија "Синоген", која се бави клонирањем животиња, 2018. године је направљено 20 клонова паса и још толико у првом кварталу 2019. године. Компанија планира да за пет година почне да клонира 500 паса годишње.

среда, август 21, 2019 / 13:55

Недавно је саопштено да је компанија "Синоген" прва у земљи клонирала мачку. Маче Чеснок родила је сурогат мајка 21. јула, и оно носи генетски материјал мачке која је угинула.

Предсједник управног одбора компаније "Синоген биотехнолоџи" Ми Ђидунг изјавио је за Спутњик да је све већа потражња за клонирањем животиња у Кини повезана са повећаном потражњом за кућним љубимцима.

"Тржиште кућних љубимаца у Кини се веома брзо развија, и сада око 100 милиона људи посједује пса или мачку. Управо је та група људи и формирала потражњу за клонираним животињама, јер животиње дуги низ година живе са својим власницима и они се вежу за њих. Често се не могу носити са губитком своје мачке или пса, или са чињеницом да животиња има проблема са здрављем. У ствари, увијек је постојала велика потражња, само технологија прије није могла да задовољи те потребе", изјавио је Ми Ђидунг.

Како је саопштено, трошкови клонирања једног кућног љубимца износе око 250 хиљада јуана (око 32.000 евра), па не може свако да приушти такву услугу.

"Наши клијенти су прије свега људи који имају кућне љубимце, који су веома везани за њих, који имају разумијевања и одређено знање о технологији процеса, као и могућност да плате, јер наше цијене нису ниске", објаснио је стручњак.

Према његовим ријечима, здравствено стање и животни вијек клонираних животиња никако се не разликује од животиња које су рођене природним путем.

"Од тренутка када је клонирана прва животиња — овца Доли, већ је прошло 23 године. Од тада су људи научили да клонирају мачке, псе, као и крупније животиње — свиње и говеда. Практично није било проблема", рекао је Ми Ђидунг.

Према ријечима професора са Ветеринарског института на Пољопривредном универзитету у Сичуану Чена Џенглија, поред здравља и животног вијека животиње, морају се узети у обзир и њене црте карактера.

"Циљ клонирања је сам по себи добар, али је то ипак формирање потпуно новог живота. Клон може живјети краће, његово понашање се може разликовати од понашања претходне животиње, а питање је да ли ће власник моћи да прихвати нову животињу", рекао је Чен за Спутњик.

Истовремено, Ми Ђидунг је објаснио да њихова компанија није никад пословала са власником, који је сматрао да се клонирана животиња разликује од свог претходника. Иако спољашњи изглед животиње може бити мало другачији, најважније је да клон у потпуности наслеђује карактерне особине од претходне животиње.Оставите одговор