У Добоју возови стоје!

Чланови Самосталног синдиката машиновођа и Синдиката инфраструктуре Добој, као и остали жељезничари у жељезничком чвору Добој, наставили су јутрос са генералним штрајком и окупљањем испред зграде Секције за вучу возова у овом граду. Жељезничари ће испред зграде бити до 15.00 часова до када треба да стигне извјештај о уплати тражених средстава и позив за преговоре […]

среда, јун 15, 2011 / 11:27

Чланови Самосталног синдиката машиновођа и Синдиката инфраструктуре Добој, као и остали жељезничари у жељезничком чвору Добој, наставили су јутрос са генералним штрајком и окупљањем испред зграде Секције за вучу возова у овом граду.

Жељезничари ће испред зграде бити до 15.00 часова до када треба да стигне извјештај о уплати тражених средстава и позив за преговоре у Бањалуку.

"Спремни смо да преговарамо и да се договоримо о испуњавању захтјева Синдиката, као и обавеза из Споразума о минималном процесу рада, те о условима о одустајању од даљег генералног штрајка, као и о трајању штрајка жељезничара", изјавио је Срни предсједник Синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

Он је подсјетио да су се представници Владе Републике Српске (РС) и Штрајкачког одбора јуче у Бањалуци усагласили о једном броју захтјева штрајкача, те усвојили "одлуке" које су у супротности са заједничким договором о захтјевима свих шест синдиката у "Жељезницама РС".

Цвјетковић је рекао да радници "Жељезница", осим неисплаћене четири плате и једног топлог оброка у овој години, те регреса за 2009. и 2010. годину, траже исплату и осталих примања, као и утврђивање одговорности за тешко стање у овом јавном предузећу.

"Ако неко жели да ради без редовних и одговарајућих законом и Споразумом одређених примања, то је његово право, а ми нећемо одустати од наших захтјева прије ступања у штрајк 3. јуна, који су усаглашени на заједничком састанку свих шест Синдиката, колико их има на ЖРС", нагласио је Цвјетковић.

Премијер Српске Александар Џомбић изјавио је јуче да ће Влада РС данас уплатити пет милиона КМ Јавном предузећу "Жељезнице РС".

Представници Владе РС и Штрајкачког одбора "Жељезница" јуче су у Бањалуци постигли сагласност о већини захтјева штрајкача, чиме су испуњени услови да буде успостављен минимум процеса рада у овом предузећу, што подразумијева да ЖРС буду на услузи привреди како не би трпјела губитке.

Свих шест синдиката "ЖРС" ступило је 3. јуна у штрајк због, како су навели, непоштивања споразума постигнутог 15. фебруара са Управом предузећа, а 8. јуна и у генерални штрајк због дисциплинских пријава које је пословодство покренуло против неких радника.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор