Грчка паралисана штрајком

У Атини у оквиру 24-часовног штрајка, хиљаде радника и службеника, окупиле су се јутрос испред зграде парламента на централном тргу Синтагма, како би изразили своје незадовољство због новог владиног програма штедње. "Лопови, издајници", узвикују окупљени грађани који покушавају да на овај начин изразе незадовољство, пошто данас премијер Јоргос Папандреу треба да достави програм штедње о […]

среда, јун 15, 2011 / 11:23

У Атини у оквиру 24-часовног штрајка, хиљаде радника и службеника, окупиле су се јутрос испред зграде парламента на централном тргу Синтагма, како би изразили своје незадовољство због новог владиног програма штедње.

"Лопови, издајници", узвикују окупљени грађани који покушавају да на овај начин изразе незадовољство, пошто данас премијер Јоргос Папандреу треба да достави програм штедње о коме посланици треба да се изјасне од краја месеца.

Пошто се страхује од немира у центру града је ангажовано више од 1.500 полицајаца, који су око парламента подигли металне ограде, јављају агенције.

Штрајк, који је почео у поноћ, већ је паралисао поједине службе, док се већи поремећају очекују током дана.

Болнице због штрајка раде с минималним бројем особља, блокиране су луке и јавни саобраћај, а и радио и телевизијске станице су обуставиле програм.

Ваздушни саобраћај се, међутим, одвија нормално пошто су контролори лета саопштили да неће обуставити рад, пренијеле су агенције.

Водеће синдикалне конфедерације запослених у јавним и приватном сектору на овај начин желе да изразе незадовољство због новог владиног програма штедње у коме се предвиђа смањење плата, повећање пореза и продаја јавних предузећа.

У овој години требало би да се уштеди 6,5 милијарди евра. То је предуслов да ММФ и европске финансијске институције Грчкој одобре нове транше кредита за опоравак земље која се налази пред банкротом.

Премијер Папндреу се нашао пред највећим искушењем у својој политичкој каријери. Због ригорозних мјера штедње он се сада суочава са оштрим критикама које стижу са свих страна: не само од опозиције и синдиката него и од појединих чланова ПАСОК-а, који сматрају да ово није пут за излазак земље из кризе.Оставите одговор