Тужилаштво тражи затворску казну за Шандора Кепира

Тужилаштво у Мађарској затражио је затворску казну на суђењу Шандору Кепиру (97) који је један од посљедњих живих нациста оптужен да је 1942. године учествовао у ликвидацији најмање 1 200 Срба, Јевреја и Рома у Новом Саду. "Кепиро је учествовао у незаконитом погубљењу људи и зато је починио ратни злочин. Због тога тражим од суда […]

четвртак, јун 30, 2011 / 10:02

Тужилаштво у Мађарској затражио је затворску казну на суђењу Шандору Кепиру (97) који је један од посљедњих живих нациста оптужен да је 1942. године учествовао у ликвидацији најмање 1 200 Срба, Јевреја и Рома у Новом Саду.

"Кепиро је учествовао у незаконитом погубљењу људи и зато је починио ратни злочин. Због тога тражим од суда да га осуди на казну затвора", рекао је тужилац Золт Фалваи у завршној ријечи на суђењу.

Кепиро је током изјашњавања о оптужници почетком маја пред мађарским судом рекао да се не осјећа кривим за злочине и да све што пише у оптужници представља "најобичнију лаж".

Суђење ће бити настављено 1. јула завршним ријечима одбране, а пресуда ће бити донесена за три седмице.

Некадашњи капетан мађарске жандармерије Шандор Кепиро терети се да је од 21. до 23. јануара 1942. године учествовао у "новосадској рацији" у којој су окупационе снаге убиле и под лед Дунава бациле најмање 1 200 Новосађана.

Директно се терети за убиство најмање 42 људи, чији је идентитет утврђен, од чега су 11 била дјеца.

Српско Тужилаштво за ратне злочине 2008. године покренуло је истрагу против Кепира, а у међувремену је предмет уступљен мађарском правосуђу јер је и тужилаштво те државе покренуло поступак против њега.Оставите одговор