Турска: Враћање имовине вјерским мањинама

Турска је донијела историјску одлуку да вјерским мањинама врати имовину коју им је од 1936. године држава конфисковала. Одлуку о враћању имовине вјерским мањинама у Турској поздравили су представници свих вјерских мањина. Васељенски патријарх Вартоломеј Први, изненађен овом одлуком, изјавио је да је то "исправљање неправде", преноси "Дојче веле". Спор о одузетој имовини спадао је […]

четвртак, септембар 1, 2011 / 11:52

Турска је донијела историјску одлуку да вјерским мањинама врати имовину коју им је од 1936. године држава конфисковала.

Одлуку о враћању имовине вјерским мањинама у Турској поздравили су представници свих вјерских мањина. Васељенски патријарх Вартоломеј Први, изненађен овом одлуком, изјавио је да је то "исправљање неправде", преноси "Дојче веле".

Спор о одузетој имовини спадао је у највеће проблеме вјерских мањина у Турској. Међу имовином коју турска држава сада враћа јесу цркве, зграде црквених општина, болнице, школе, стамбене зграде и гробља.

Својевремено, 1936. године, све вјерске мањине у Турској морале су да направе попис своје имовине коју је потом држава током деценија дијелом продавала. Посљедица тога је било исељавање чланова вјерских мањина из Турске и све мањи број немуслимана у земљи.

Одлуком је између осталог предвиђено да се за имовину, коју је држава продала, исплати одштета и то по цијени која је тренутно на тржишту. Од ове одлуке профитираће грчка и јерменска православна заједница у Турској, као и јеврејске општине.

Портпарол комесара за проширење ЕУ Штефана Филеа каже да је одлука Турске позитивна и да доприноси вјерским слободама у Турској.

Предсједник посланичког клуба Либерала у Европском парламенту Александер Граф Ламбсдорф рекао је да је то "историјски корак".

Питање имовине је често било предмет суда за људска права у Стразбуру. Сада би требало да је дефинитивно скинуто са дневног реда.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су одлуком владе у Анкари исправљени досадашњи недостаци. "Овим рјешавамо проблем који је деценијама штетио угледу Турске на међународном плану", рекао је он.

Очекује се да ће турски националисти оштро критиковати ову изненадну одлуку премијера Ердогана.Оставите одговор