Троугао Лукавац – Завидовићи – Маглај, за шест година прогутао пет Срба повратника

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић најоштрије је осудио физички напад на Радмилу Симић, српску повратницу у федералну лукавачку мјесну заједницу Тумаре, истичући да начин извршења указује на то да се нападачи не боје усред дана да нападну српске повратнике који немају заштиту.

уторак, јануар 30, 2024 / 15:37

"С обзиром на нападе на Србе у Тумарама и на Озрену који су се дешавали прошле године, руководство Министарства унутрашњих послова /МУП/ у Лукавцу је знало или морало да зна да увијек мора да има спремну патролу поред кућа Симића", рекао је Радановић Срни.

Према његовим ријечима, умјесто да роководство МУП-а у Луквацу пружи максималну подршку Србима на Озрену, оно се бави дневном политиком.

Физички напад на Радмилу Симић, српску повратницу у федералну лукавачку мјесну заједницу Тумаре, изазвао је страх код малобројних Срба тог подручја, који су незадовољни што локалне власти и полиција игноришу захтјев да се одржи заједнички састанак о нарушеној безбједносној ситуацији, изјавио је предсједник те мјесне заједнице Љубиша Мијатовић.

Мијатовић је рекао да је Симићева нападнута усред дана на кућном прагу о чему је 26. јануара обавијештена и полиција која је извршила увиђај, али није пронашла починиоца.

Мијатовић је истакао да се због нарушене безбједносне ситуације усмено обраћао и Канцеларији ОЕБС-а у Тузли, али да није добио повратан одговор о томе да ли су нешто предузели.

Он је навео да су малобројни преостали српски повратници истрајни да не напуштају своја имања, али да у томе требају и подршку, која је до сада изостала.

Из Управе полиције Тузланског кантона Срни је речено да су 26. јануара евидентирали пријаву догађаја у насељу Тумаре, да предузимају мјере и радње на провјерама и утврђивању околности, те да је о томе обавијештен дежурни кантонални тужилац у Тузли.

"Везано за овај, као и случај из августа 2023. године, полицијски службеници спроводе интензивне активности с циљем расвјетљавања оба предметна догађаја у сарадњи са надлежним Кантоналним тужилаштвом у Тузли", наводе из полиције.

Представници Завичајног удружења мјештана Горње Бријеснице, које припада федералном граду Лукавац, недавно је осудило провокације појединих ловаца упућене расељеним Србима овог краја који су традиционално на Мали Божић, у недјељу, 14. јануара, дошли да посјете локално гробље у Матићима и окупе се на локалитету некадашње школе.

У Тумарама је 30. јула прошле године нестала Јованка Ђурић (89) која до данас није пронађена.

Прије три године нестао је Србин повратник у насеље Комари, мјесна заједница Милино Село, а 2022. године Васкрсије Тубић из Доње Бријеснице код Лукавца.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић раније је рекао Срни да је у протеклих шест година нестало пет Срба на подручју Лукавца, Завидовића и Маглаја.

Због овог случаја упућене су оштре реакције из Српске које је поручено да су у Федерацији БиХ и нијеми и глуви на насиље које трпе повратници.Оставите одговор