Сељаци у Француској блокирали аеродром у Тулузу

Главни пут ка аеродрому у Тулузу цијели дан блокирају пољопривредници који протестују због политике француске Владе, а путницима је савјетовано да изаберу алтернативни пут, речено је агенцији РИА Новости у прес-служби аеродрома.

уторак, јануар 30, 2024 / 15:43

"Приступ аеродрому блокиран је кроз главни улаз. Не можете да прођете на главни улаз, демонстранти пале гуме. Неопходно је изабрати обилазне руте и оставити више времена за пут на посао", рекао је портпарол аеродрома.

Портпарол је прецизирао да сјеверни улаз кроз тржни центар остаје приступачан, те да ће демонстранти вјероватно остати у близини аеродрома цијели дан.

"Таксисти, који су протестовали јуче, напустили су ову зону до 17.00 часова. Очекујемо да ће бити отприлике исто и данас. Дакле, потешкоће са приступом аеродрому ће трајати цијели дан. Међутим, сви авиони полијећу по реду вожње, не очекују се отказивање", додао је портпарол.

Према његовим ријечима, око пољопривредника који протестују налазе се полицијске патроле.

Фармери су раније данас блокирали раскрсницу на улазу на Аеродром "Тулуз-Блањак" и ту запалили ватру. На снимцима које је објавио лист "Депеш" види се неколико десетина трактора који окружују раскрсницу, док фармери гомилају и пале сламу и гуме. Види се густ црн дим. Ватрогасци су касније морали да интервенишу како би угасили ватру.

Улаз на аеродром блокирало је јуче и неколико стотина таксиста који су протестовали због новог закона о медицинском превозу који их обавезује да превозе више путника одједном, што негативно утиче на њихову зараду.

Синдикати фармера су првобитно планирали да "заузму" Париз блокирањем два главна аеродрома, "Шарл де Гол" и "Орли", као и прехрамбену пијацу "Ранжис" на периферији пријестонице.

Фармери у Француској последњих седмица протестују блокирањем ауто-путева и одлагањем стајњака и отпада испред објеката Владе широм земље. Пољопривредници траже признавање значаја њихове професије и осуђују пољопривредну политику Владе, за коју кажу да их чини неконкурентним.

Они се посебно противе увозу пољопривредних производа, ограничењу коришћења воде за наводњавање, поскупљењу дизел горива, као и рестриктивним мјерама заштите животне средине и растућем финансијском оптерећењу.

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин изјавио је у недјељу, 28. јануара, да ће 15.000 полицајаца бити мобилисано у региону Париза како би спријечили тракторе да уђу у град.

Он је нагласио да је планирана "окупација" прехрамбене пијаце и аеродрома "црвена линија" за Владу и упозорио да ће полиција користити оклопна возила и хеликоптере.Оставите одговор