Три приједлога за буџет БиХ

Министарство финансија БиХ предложило је да за финансирање институција на нивоу БиХ у 2012. године од индиректних пореза буде обезбијеђено 948 милиона КМ, Министарство финансија Републике Српске да то буде износ од 689 милиона, као у 2010. години, док Федерација БиХ тражи да то буду 782 милиона КМ. Министар финансија Федерације БиХ /ФБиХ/ Анте Крајина […]

среда, октобар 12, 2011 / 13:41

Министарство финансија БиХ предложило је да за финансирање институција на нивоу БиХ у 2012. године од индиректних пореза буде обезбијеђено 948 милиона КМ, Министарство финансија Републике Српске да то буде износ од 689 милиона, као у 2010. години, док Федерација БиХ тражи да то буду 782 милиона КМ.

Министар финансија Федерације БиХ /ФБиХ/ Анте Крајина изјавио је данас новинарима у Сарајеву након сједнице Фискалног савјета БиХ која је била посвећена Глобалном оквиру фискалног биланса и политика у БиХ за период од 2012. до 2014. године, да и држава мора да буде штедљива и да слиједи судбину ентитета.

Према његовом мишљењу, мање лоше је донијети Глобални оквир фискалног биланса и политика БиХ за период од 2012 – 2014. године него га не донијети, јер ако не буде усвојен ниједан ентитет неће имати позитивног ефекта, а ако буде усвојен имаћемо умањење негативних ефеката.

"За двије седмице састаћемо се поново, а за то вријеме ће се исконсултовати ентитети и међусобно и са државним нивоом" – стакао је Крајина.

Он је нагласио да би доношењем глобалног оквира фискалног биланса требало да буду усвојени и буџети, те да не постоји законска основа за наставак привременог финансирања.

Према његовом мишљењу, ситуација у ентитетима је таква да нису у позицији да бирају шта је боље него шта је мање лоше.

"Стање у буџетима оба ентитета такво је да се мора ићи у реформе, односно уштеде које подразумијевају смањивање личне потрошње и јачања приходовне стране" – појаснио је Крајина.

Он је нагласио да је на данашњем састанку разговарано реалним рјечником, да се гледало реалном диоптријом у ситуацију коју имамо.

Остали учесници састанка нису хтјели да дају изјаве, а из прес-службе Савјета министара БиХ најављено је саопштење за јавност.Оставите одговор