Трећа седмица других наставака: НАРОДНО БЛАГО (NATIONAL TREASURE 2 – BOOK OF SECRETS)

Све је ово крајње невјероватно, и суверено спада у домен научне фантастике. Овом филму тај жанр још и више лежи, јер заиста покушава изазвати љубав ка знаности код популације тих већ легендарних САД.

субота, март 17, 2012 / 07:01

Све је ово крајње невјероватно, и суверено спада у домен научне фантастике. Овом филму тај жанр још и више лежи, јер заиста покушава изазвати љубав ка знаности код популације тих већ легендарних САД.

Не знам шта им је било ове године, али изгледа да баш инсистирају на дословном копирању првог наставка У овом су главни јунак и његова жена посвађани, док је посилни изгубио 5 милиона долара, вјерујући рачуновођи који је отварао рачуне на острву које не постоји. У причу је још додатно убачена мама Бенџамина Френклина Гејтса, са којом тата (познат из првог наставка) није разговарао равно 32 године.

Сада је Бен растављен од жене, која је почела пречесто говорити "И?", његов сајдкик је проћердао 5 мил. $, и то тако што је вјеровао рачуновођи који отвара рачуне на непостојећим острвима "јер то тако раде богати". Опет смо на почетку, и сви на крају требају добити што су изгубили у међувремену.

Основни повод за нову потрагу за благом, јесте измишљено парче прошлости, по којем је Вилкс Бут, убица Абрахама Линколна, имао мапу по којој се налази легендарни град од злата. Послије његове смрти је то требало дешифровати, али је Томас Гејтс прапрапрадеда нашега Бена, схватио да је човјек који га моли за дешифражу, заправо припадник Витезова златног круга. Јужњачких фундаменталиста, који су са тако пронађеним златом, намјеравали да наставе рат против правдољубивог сјевера.

Томас је одбио да им то дешифрује, и страдао смртно. Тај херојски чин, данас се доводи у питање тако што је неки јужњак донио ту исцјепану страницу дневника, која доказује да је та прича лаж, те да је Томас био један од атентатора. Једини начин да се спаси част породичног имена, јесте да се пронађе легендарни Златни град. Иначе, тај порив за убјељивањем окаљаног породичног образа, један је од чешће сретаних мотива у америчким филмовима. Понајвише у дјечијим цртићима.

Потјера нас прво води у Париз, гдје нам треба хеликоптер да би прочитали шта пише на бакљи тамошњег Кипа слободе. И, као да то не пише у неким књигама, налазимо даље траг у Лондону, гдје су од потонулог брода направљена два стола. Један је британске краљице, а други припада америчком предсједнику. У првом они нађу пола дрвене табле, и то тако што је тај сто једна механичка кутијица, која отвара тајну преграду када се ладице правилно подесе као шифра од четири броја. То је, врло непредвидиво, рођендан краљице Викторије. Затим ту древну Олмечку таблу задјене Бен у гаће, а потом иде врхунац: фотографише је пролазећи кроз црвено свјетло!

Е, сад та научна фантастика.

Неко ко је толико хај-тек опремљен, да проваљује у Бакингемску палачу, није способан да понесе са собом фотоапарат. Не само да му то није у основној опреми, него још тако несигурно фотографишући таблу, исту баца у Темзу, без имало археолошке гриже савјести; која је била веома изражена на крају првог наставка. Но, сјетио се то урадити у случају друге табле, која је опет фотографисана и уклоњена. Тако да је Бен фотографисао само предсједнички грб, гдје умјесто стријела, ћелави орао држи свитак. То значи да се та тајна налази у Предсједничкој књизи. У њој је све везано за Кенедијево убиство, Подручје 51, те низ других ствари; које су морали прескочити када су је коначно нашли.

А нашли су је тако што је овај киднаповао предсједника у хотелу Маунт Вернон… Па је наш вођа, људина једна права, овом дао све податке везано за то. И он је волио историју у школи. Лола једна, само се дружи са политичарима. Није к’о они.

Све у свему покварени и зли јужњак, клонирао је софтвер у телефону Гејтса сениора, па је добио све те муком дохакане налазе на тацни. Е, оно што он има, то је писмо краљице Викторије, али то улази у игру пошто је киднаповао обоје старијих Гејтсових. Он је неки паћеник, који заправо потајно ривалише са часним стаблом породице Гејтс. И он жели да они уђу у историју, и то тако што врло насилнички и неправдољубиво малтретира дружину у потјери, стављајући себе увијек на прво мјесто.

На крају, налазе тај град, и то, ни мање ни више, него на Рашмор планини, познатој као свете Црне планине Америнда. Туц-муц, смијурија, акција, Индијана Џоунс и ето су они на крају све то добро опослили. Јужњак погине, али и он добије признање за проналазак.

Сајдкику Бијела кућа врати црвени ферари без пореза…

(Редитељ: Џон Тартелтоб; Писци: Мариен Виберли, Кормак Виберли…)Оставите одговор