Трамп смијенио Тилерсона, на мјесто шефа ЦИА први пут постављена жена

Предсједник САД Доналд Трамп смијенио је државног секретара Рекса Тилерсона, а на његово мјесто поставио досадашњег директора ЦИА Мајка Помпеа.

уторак, март 13, 2018 / 17:35

– Мајк Помпео, директор ЦИА, постаће наш нови државни секретар. Он ће фантастично радити тај посао! Хвала Рексу Тилерсону на његовој служби! Ђина Хаспел ће постати нова директорка ЦИА, као прва жена на том положају. Честитам свима! – навео је Трамп на Твитеру.

Представник Бијеле куће је саопштио да су промјене у Стејт департменту и ЦИА повезане са тим да Трамп жели да формира нови тим уочи преговора са Сјеверном Корејом.

Тилерсон, бивши извршни директор компаније "Ексон мобајл", обављао је дужност државног секретара нешто дуже од годину дана.

Истовремено, директор ЦИА Мајк Помпео каже поводом најављеног именовања да је захвалан предсједнику Трампу на прилици да "служи као директор Централно обавјештајне агенције и прилици да служи као државни секретар".

Ђина Хаспел, која ће бити именована за нову директорку ЦИА и уједно постати прва жена на том месту изјавила је да је узбуђена због унапређења.

– Након 30 година рада у ЦИА, била ми је част што сам радила као замјеник Мајка Помпеа у претходној години. Захвална сам на прилици предсједнику Трампу и његовим повјерењем у мене да ме изабере за новог директора Централне обавјештајне агенције – рекла је Хаспел.

Трамп је изјавио да је између њега и Помпеа постојала "хемија" и да су увијек били на истој "таласној дужини". Предсједник САД је похвалио и Помпеову "велику енергију" и "изузетан интелект".2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор