Томић: Случај "Мактуф" иде у прилог референдуму

Адвокат Душко Томић изјавио је Срни да ће одлука Суда у Стразбуру у случају Абдуладхима Мактоуфа имати и материјалне и политичке посљедице, као и да ће се испоставити да је одлука Народне скупштине Републике Српске о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ била исправна. "Посљедице ће бити катастрофалне, не само материјалне, већ и политичке […]

петак, мај 6, 2011 / 13:23

Адвокат Душко Томић изјавио је Срни да ће одлука Суда у Стразбуру у случају Абдуладхима Мактоуфа имати и материјалне и политичке посљедице, као и да ће се испоставити да је одлука Народне скупштине Републике Српске о референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ била исправна.

"Посљедице ће бити катастрофалне, не само материјалне, већ и политичке природе, јер ће се испоставити да је политички захтјев о преиспитивању Суда БиХ оправдан", рекао је Томић.

Он је додао да од старог Рима до оснивања Суда БиХ никоме није пало на памет да суди на основу закона који није постојао у вријеме извршења кривичног дјела. Ретроактивно суђење не познаје модерно законодавство, па тако ни Европска заједница није могла уважити такав пропуст и грубо кршење права на праведно и фер суђење, рекао је Томић.

Томић је напоменуо да нема информацију о овој одлуци Суда у Стразбуру, али да се то очекивало већ годинама и да ту "нема ништа изненађујуће".

Према његовим ријечима, Суд је постао политичко питање, умјесто да буде правосудно питање.

"Постао је политичко питање када је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку да се изјасни на референдуму о раду Суда и Тужилаштва БиХ", истакао је Томић и додао да, уколико је тачно да је Суд у Стразбуру заузео такав став, онда ће се испоставити да је политичка одлука Народне скупштине Српске била исправна.

Европски суд за људска права у Стразбуру прихватио је апелацију Абдуладхима Мактоуфа осуђеног због ратног злочина у Травнику и наложио поновно суђење, сазнаје Срна у Бриселу. Суд је образложио да је Мектоуфу повријеђено право на поштено суђење, јер су Суд БиХ и Уставни суд БиХ заузели погрешно становиште да је Кривични закон БиХ блажи од Кривичног закона бивше СФРЈ, који је био на правној снази у тренутку извршења кривичних дјела.

Мактоуф, поријеклом из Ирака, у априлу 2006. осуђен је на пет година затвора, јер је 1993. помогао припадницима јединице "Ел муџахид", која је била у саставу Трећег корпуса Армије БиХ, у незаконитом хапшењу, затварању и отмици пет цивила хрватске националности.

Мактоуф је апелацију, коју је као неосновану раније одбио Суд БиХ, поднио Суду у Стразбуру, јер сматра да су му због примјене Кривичног закона БиХ из 2003. повријеђена људска права. Суд БиХ једини је у БиХ који умјесто кривичног закона бивше СФРЈ, који је блажи за починиоце, примјењује онај из 2003.

Оваква одлука Европског суда показује да су били оправдани вапаји оптужених и осуђених, углавном из Републике Српске, који су сматрали да се на њихову штету очигледно крше позитивни прописи и међународни стандарди прихваћени у савременом кривично-правном систему.Оставите одговор