Кина пооштрава контролу интернета

Кина је једна од земаља са најјачом цензуром на интернету. Списак блокираних сајтова је дугачак, а поред сајтова блокирају се и сви "спорни" појмови претраге. Тако осим појмова везаних за Тибет или демократију, након немира у Египту и назив ове државе је блокиран, а предмет цензуре је и Хилари Клинтон. Ионако јака, цензура би се […]

петак, мај 6, 2011 / 13:46

Кина је једна од земаља са најјачом цензуром на интернету. Списак блокираних сајтова је дугачак, а поред сајтова блокирају се и сви "спорни" појмови претраге.

Тако осим појмова везаних за Тибет или демократију, након немира у Египту и назив ове државе је блокиран, а предмет цензуре је и Хилари Клинтон.

Ионако јака, цензура би се сада могла додатно појачати. Наиме, Кина уводи ново регулационо тијело, које ће објединити постојеће агенције које регулишу интернет садржаје, и надгледати "кинески интернет". Осим сајтова, пратиће и видео игре и видео матерјале који се објављују на интернету, али и додјељивати ИП адресе и домени.

Државна канцеларија за интернет информисање, како се ово тијело зове, обезбиједиће да убудуће не буде спорова међу државним агенцијама око тога које сајтове или појмове треба блокирати.

Предсједник Ху Ђинтао је у фебруару ове године позвао владу да пооштри контролу интернета, и да се, како је рекао, ухвати у коштац за виртуелном заједницом.

Иако не користе Фејсбук, ЈуТјуб, Твитер или Википедију, кинески корисници интернета најбројнији су у свијету. Према последњим подацима Кина има преко 450 милиона интернет корисника.Оставите одговор