Tихић: СДА је јача од реиса Церића

Предсједник Странке демократске акције Сулејман Тихић изјавио је да су СДА и кандидат те странке за бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић на општим изборима побиједили поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафу Церића, који се најдиректније мијешао у избрни процес у БиХ. "Церићев пораз је што је подржао предсједника Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудина […]

субота, октобар 9, 2010 / 11:10

Предсједник Странке демократске акције Сулејман Тихић изјавио је да су СДА и кандидат те странке за бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић на општим изборима побиједили поглавара Исламске заједнице у БиХ Мустафу Церића, који се најдиректније мијешао у избрни процес у БиХ.

"Церићев пораз је што је подржао предсједника Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудина Радончића. Побједа Изетбеговића је пораз те политике и његове ријешености да се мијеша у изброни процес у БиХ", нагласио је Тихић за сарајевско "Ослобођење".

Према његовој оцјени, у Федерацији БиХ су побиједиле умјерене политике."Када је ријеч о СДА, процјењујемо да смо остварили добар изборни резултат, јер смо успјели да умјереном и реалном политиком добијемо значајну подршку грађана. Ако посматрамо Бошњаке, видљиво је да су се у великом броју опредијелили за умјерену и реалну политичку опцију", додао је Тихић.

Он је напоменуо да ће лидер СНСД-а Милорад Додик бити незаобилазан политички фактор у БиХ и да онај ко води реалну политику мора рачунати у првом реду на разговоре са њим.

"Он ће бити први партнер из Републике Српске с којим ћу разговарати. Ја сам се већ чуо и разговарао с њим. Што се тиче СДА он је опредијељен за сарадњу, па смо се договорили да ћемо сјести и разговарати кад се отворе сви изборни резултати", рекао је Тихић.

Тихић је истакао да инсистирање на причи о трећем ентитету у БиХ и Мостару, као столном граду Хрвата, коју заговара лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић, неће имати партнера у бошњачким политичким странкама, а ни у СДП-у БиХ.

"Човића је мало понио изборни резултат. Вјерујем да ће се вратити у једну нормалну политику, јер Мостар само може бити заједнички, односно и бошњачки и хрватски и српски", сматра Тихић.Оставите одговор