Андан: Сад могу тражити посао изван БиХ

Бивши директор Полиције Републике Српске Драгомир Андан, коме су јуче враћена лична документа, изјавио је да је одлука Канцеларије високог представника дјелимична, јер је остала забрана обављања службене, изборне или именоване јавне функције, те да ће он своја грађанска права тражити кроз институције БиХ. "Давање докумената је сигнал да ја могу да идем из ове […]

субота, октобар 9, 2010 / 11:07

Бивши директор Полиције Републике Српске Драгомир Андан, коме су јуче враћена лична документа, изјавио је да је одлука Канцеларије високог представника дјелимична, јер је остала забрана обављања службене, изборне или именоване јавне функције, те да ће он своја грађанска права тражити кроз институције БиХ.

"Давање докумената је сигнал да ја могу да идем из ове државе и да тражим посао у некој другој земљи, јер овдје немам право на рад. Али, ја остајем овдје, јер сам ту рођен, и ту су рођени моји дједови и прадједови. Уколико у наредном периоду високи представник не скине и преостале санкције, прије свега, ту мислим на право на рад, приступићу другој фази штрајка односно протеста због преосталих санкција које ми припадају као и сваком слободном човјеку у свијету",поручио је Андан.

Он је нагласио да су, према његовим сазнањима, службеници ОХР-а поново изманипулисали високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је потписао одлуку о враћању докумената, јер се на том списку налази Стојан Андрић, који је умро прије седам година, те Душко Јевић, који се налази у затвору БиХ у Сарајеву због оптужбе да је учествовао у геноциду у Сребреници.

"Апсурд је да ОХР одлучи да документа буду враћена Момчилу Мандићу, бившем министру правду, којем она никада нису ни била одузета. Такође, већина лица која се налазе на списку су, на основу судске пресуде, ослобођена свих оптужби и суд је наложио да им документа буду враћена", истакао је Андан.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко наложио је јуче да буду враћени лични документи за 14 лица. Лица којима ће бити враћена лична документа су Драгомир Андан, Стојан Андрић, Горан Гарић, Душан Грујичић, Зоран Илић, Душко Јевић, Милета Крстић, Предраг Кујунџић, Момчило Мандић, Васо Петовић, Зоран Томић, Драган Тришић, Горан Весић и Ранко Вуковић.

Из МУП Српске је потврђено да је покренута процедуру враћања личних докумената овим лицима, по мјесту пребивалишта.

Одлуком високог представника у БиХ враћена су документа бившем директору Полиције Републике Српске Драгомиру Андану, али је на снази остала забрана обављања службене, изборне или именоване јавне функције.

"…забрањује му се обављање сваке службене, изборне или именоване јавне функције, као и кандидовање на изборима и обављање функције у политичкој странци, уколико или све дотле док га високи представник накнадном одлуком евентуално изричито не овласти да исте обавља. Одмах му престају сва права на накнаде односно привилегије или статус која произилазе из његовог положаја", наводи се у другом дијелу одлуке високог представника о смјени Андана из 2007. године, која је објављена на званичној интертнет страници ОХР-а.

Андан је тражио укидање одлуке високог представника из 2007. године дуготрајним штрајком глађу испред сједишта ОХР-а у Бањoj Луци, који је прекинуо због здравстваних проблемаОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *