Романијци би брендирали кајмак

РОГАТИЦА – Романијски кајмак је аутохтони производ који има специфичан квалитет и одговарајући укус, оцијењено је на стручном предавању одржаном синоћ у Рогатици, у оквиру 46. ревијалне пољопривредне изложбе "Рогатица 2010", чији су покровитељи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и општина. Говорећи о теми "Организација производње скорупа-кајмака у условима брдско-планинског подручја", професор Наталија Дозет […]

субота, октобар 9, 2010 / 11:36

РОГАТИЦА – Романијски кајмак је аутохтони производ који има специфичан квалитет и одговарајући укус, оцијењено је на стручном предавању одржаном синоћ у Рогатици, у оквиру 46. ревијалне пољопривредне изложбе "Рогатица 2010", чији су покровитељи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и општина.

Говорећи о теми "Организација производње скорупа-кајмака у условима брдско-планинског подручја", професор Наталија Дозет рекла је да су планинска поља на подручју Рогатице богата пашњацима, али да се производња кајмака врши више у оквиру села, а мање на планини, јер су због старења села и лоших услова планински пашњаци углавном нестали.

Према њеном мишљењу, произвођачи треба да се уједине и да управљају производњом скурупа-кајмака, као и да стварају боље услове рада и брину за пласман свог производа на тржиште.

Дозет је напоменула да се на рогатичком подручју налазе мљекаре брдско-планинског типа, које откупљују млијеко и стандардне производе – сиреве и павлаку, али да би оне требало да уоквире и подручје аутохтоне производње скорупа.

"У првом реду мора се говорити о квалитети млијека, уоквиривању подручја аутохтоне производње скорупа, због географске заштите, и заштити поријекла и квалитета производа", рекла је Дозетова и додала да је урађена спецификација романијског скорупа, који се добија аутохтоном производњом од куваног млијека чији је главни састојак искључиво млијечна маст.

Она је додала да је основна сировина за производњу скорупа кравље, козије и овчије млијеко, а основни додаци су кухињска со и слана вода.

Велики број предавача и стручњака говорио је и о сортиментима стрних жита, узгоју стоке и сточарству као основи пољопривредне производње у Српској, контроли свјежег сировог млијека, програму заштите кромпира.Оставите одговор