Tихић: Фискални оквир формиран иза леђа СДА

Предсједник СДА Сулејман Тихић гласање против усвајања буџета БиХ образлаже ставом да БиХ не може нормално функционисати са предложеним буџетом, али и чињеницом да његова партија, иако на власти, није учествавала у креирању фискалног оквира. "Сигурно је да је неубичајено да странка парламентарне већине гласа против тако важног документа као што је буџет, али исто […]

четвртак, мај 31, 2012 / 10:36

Предсједник СДА Сулејман Тихић гласање против усвајања буџета БиХ образлаже ставом да БиХ не може нормално функционисати са предложеним буџетом, али и чињеницом да његова партија, иако на власти, није учествавала у креирању фискалног оквира.

"Сигурно је да је неубичајено да странка парламентарне већине гласа против тако важног документа као што је буџет, али исто тако је неубичајено да се без икаквих консултација са таквом странком усвоји фискални оквир тако што се буџет БиХ, посљедњи буџет, који је 2010. године износио милијарду и 28 милиона, смањи на 950 милиона и замрзне наредне три године, а дозволи раст буџета ентитета, иако је у том времену од 2010. до 2012. формирано 15 нових институција", рекао је Тихић.

Он је за "Слободну Европу" истакао да у овој години БиХ има додатне трошкове – оранизација локалних избора, припрема пописа становништва, пензија војника, гранични прелази итд, због чега би буџет требало да се повећа фискалним оквиром.

"Буџет је смањен за 78 милиона и замрзнут наредне три године. То је све урађено а да СДА уопште није знала, а камоли консултована", истакао је лидер СДА.

Образлажући зашто СДА није учествовала у изради буџета, Тихић је рекао да СДА није чак знала за сједницу Фискалног савјета.

"Влада Федерације никада није разматрала тај фискални оквир да би га усвојила, тако да то питање треба поставити онима који су такав договор правили без учешћа представника СДА. Чак ни наш замјеник министра није учествовао", истакао је он.

Неубичајено је, каже Тихић, да као дио парламентарне већине СДА буде прегласана прво на Савјету министара, а потом на Предсједништву.

"Прегласани смо на Представничком дому – сви су наши амандмани одбијени. СДП је гласао против наших амандмана, а гласао је за амандмане СНСД-а итд. И на Дому народа су нас прегласали", пожалио се Тихић.

Тихић каже да "има осјећај" да је то намјерно урађено јер су знали на који ће начин СДА реаговати, како би имали повод да ову странку избаце из власти.

Он је оцијенио да би "избацивање" СДА из власти било штетно за укупне политичке односе, било би штетно за БиХ и њене грађане јер би то изазвало одређене турбуленције, потресе на политичкој сцени, те да ову странку нико не може "избацити из власти".

Он каже да коалиција СДА и СДП није неприродна коалиција. "Мислим да је ту ствар људи, ствар односа, ствар одговорности спрам посла, одговорности спрам државе. СДП је дуго година био у опозицији и њима је, дјелујући у опозицији, увијек био приоритет страначки интерес", рекао је Тихић.

Он је оптужио СДП да још функционишу као странка у опозицији, односно као странка из ранијега система, гдје настоје да се све одлуке, које треба да доносе институције власти, јавна предузећа, управе итд, доносе у централи СДП-а.

"У томе је велика разлика између нас и њих", објаснио је лидер СДА.

Он је оцијенио да би раскид коалиције са СДП-ом био у корист противника, у корист оних противника који негирају БиХ и пут БиХ ка чланству у ЕУ и НАТО. /крај/дб/дад, истакао је он.

Неубичајено је, каже Тихић, да као дио парламентарне већине СДА буде прегласана прво на Савјету министара, а потом на Предсједништву.Оставите одговор