Јосиповић долази у Београд ако се Николић испосипа пепелом

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас у Бриселу да би отишао у Београд на инаугурацију новоизабраног председника Србије Томислава Николића само уколико се он јасно изјасни да напушта идеје четништва и експанзије. „Свако ко жели да учествује у заједничком пројекту европеизације регије, ко жели да има пријатеље и партнере у Европи мора једном заувек […]

четвртак, мај 31, 2012 / 11:42

Председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас у Бриселу да би отишао у Београд на инаугурацију новоизабраног председника Србије Томислава Николића само уколико се он јасно изјасни да напушта идеје четништва и експанзије.

„Свако ко жели да учествује у заједничком пројекту европеизације регије, ко жели да има пријатеље и партнере у Европи мора једном заувек да напусти идеје четништва, идеје експанзије, идеје о томе како територије и границе нису дефинисане”, рекао је Јосиповић.

„Према томе свако има за то прилику, па и господин Николић и када буде јасно да је прихватио такав концепт сви ћемо врло радо учествовати”, додао је хрватски председник, а пренели су хрватски медији.

Он је поновио да позив за инаугурацију још није добио, али да без јасног изјашњавања Николића о стварима које је споменуо нема одласка на његову инаугурацију.

И све параламентарне странке у Хрватској су сагласне да хрватски предсједник Иво Јосиповић не треба да иде у Београд на инаугурацију новоизабраног предсједника Србије Томислава Николића. Хрватска штампа пише да круже незваничне информације да ће Јосиповић одбити Николићев позив.

Предсједник клуба посланика СДП Игор Драгован изјавио је да новоизабрани предсједник Србије, када и званично буде потврђен, прије свега треба показати демократску и исправну политику према Хрватској.

Према његовим ријечима, ствари које је Николић некада говорио не могу се само тако гумицом избрисати и тек треба показати да ће спроводити политику између двије земље о којој сада говори.

Лично мислим да предсједник Јосиповић не би требало да иде на његову инаугурацију, рекао је он.Оставите одговор