Теслин сан о бежичном преносу струје поново актуелан на Новом Зеланду

Сан Николе Тесле о бежичном преносу струје могао би заживјети уколико новозеландској компанији Емрод успије да финализује развој свог система за дистрибуцију електричне енергије.

среда, фебруар 24, 2021 / 12:44

Приступ електричној енергији је у развијеном свијету нешто што се подразумијева, међутим чак и у државама попут САД, понекад се дешавају невјероватне несташице које паралишу читаво друштво. Такву ситуацију управо пратимо у Тексасу.

Међутим, Американци ће свакако добити струју назад, али шта је са сиромашним друштвима која немају довољно средстава за изградњу инфраструктуре потребне за дистрибуцију електричне енергије?

Њима би ускоро могла помоћи новозеландска компанија Емрод, која са другим највећим дистрибутером електричне енергије у тој земљи, под именом Поwерцо, сарађује на развоју бежичног преноса струје.

Двије компаније недавно су објавиле да је њихов прототип постигао охрабрујуће резултате, односно да је велика количина електричне енергије успјела да стигне из једне тачке у другу, без кабла.

Емродов пројекат се заснива на низу антена, релеја и пријемних ректена који претварају микроталасе у – струју. Поменути микроталаси се налазе у истом спектру фреквенција као на примјер Вај-фај или Блутут зрачење, дакле безбједни су за емитовање.

Другим ријечима, ова компанија претвара електромагнетне таласе у електричну енергију и омогућава њихов пренос без жица. И то по значајно нижим трошковима него када је у питању традиционални начин дистрибуције електричне енергије.

Циљ јој је да, за почетак, електрификује далеке или неразвијене дијелове свијета попут пацифичких острва и неких дијелова Африке, али могла би помоћи и развијеним друштвима да смање своје трошкове.Оставите одговор