Терор у Москви: Да ли су убице из Исламске државе и која је њихова веза са украјинском и британском службом?

Проучићемо неке од околности догађаја 22. марта 2024. године у концертној дворани Крокус у кварту Красногорск у Москви, када је по подацима у тренутку објаве ове анализе, најсвирепије и мучки убијено 137 невиних људи, а 152 рањено.

уторак, март 26, 2024 / 14:06

У нашим запажањима ћемо се углавном ослањати на оно што се може документовати: на снимке очевидаца које смо могли да анализирамо, као и на друге изјаве и низ околности.

Разлог за напад

Пошто улога украјинске Државне обавештајне службе – ГУР (и обавештајне службе МИ6 која је надзире) постаје све очигледнија, било би корисно подсјетити се неколико датума.

Један од терориста, 19-годишњи Шамсудин Фаридулин, током испитивања наводи да се вратио у Русију 4. марта. Још није могуће поуздано утврдити датум доласка преосталих чланова групе, али су се највјероватније окупили крајем фебруара – почетком марта.

Занимљиво је и да су се 5. марта појавили извјештаји да је замјеница државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд најавила нека "изненађења" за Русију. Ову изјаву дала је уочи оставке, а неколико дана прије терористичког напада и уочи председничких избора у Русији. Покушај Државне обавештајне службе Украјине, уз помоћ милитаната РДК (тзв. Руски добровољачки корпус од плаћеника који ратују на страни режима у Кијеву), да заузме неколико пограничних села у Белгородској и Курској области скоро потпуно је пропао.

Ако ове чињенице повежемо, онда испорука терориста и њихова даља употреба изгледа као нека врста "заштитне мреже" за ГУР у случају да главни план пропадне. У досадашњем току ратовања, главни задатак ГУР су били заправо медијски напади, као што су они на Владлена Татарског и Дарију Дугину.

Терористи: професионалци или случајни починиоци?

Са великим степеном вјероватноће, људи из централне Азије који су извршили пуцњаву нису ни професионални војници, ни представници било каквих безбједносних снага. Једном на територији Крокуса, иако се крећу између великих просторија пуних људи, то раде углавном хаотично.

Не би било погрешно рећи, због начина на који акцију спроводе терористи, да заправо ометају једни друге, улазе у линију ватре и генерално се понашају као људи који не очекују оружани отпор и немају искуства у стварном ватреном контакту.

Терористи са снимака праве низ грешака које буквално нокаутирају агенције за спровођење закона, а посебно војску. На примјер, стојећи поред детектора метала на улазу, један од терориста је пуцао на људе близу врата, а остали су, умјесто да контролишу периметар, једноставно гледали у исту тачку. Након тога, један од милитаната је претрчао дијагонално преко линије ватре.

Милитанти знају како да рукују оружјем, али примарна контрола ватре и вјештине контроле могу се стећи на релативно краткој обуци. Занимљиво је и то, да терористи током напада нису користили воки-токије и углавном су дјеловали уз одржавање визуелног контакта, што је такође несвојствено професионалцима.

Тактика

Мало је доступних снимака терористичког напада, али они сугеришу да група нема јасно дефинисану тактику. Нису чак ни визуелно контролисали простор (да су професионалци, један или два стрелца би вршили контролу).

Међутим, с обзиром на њихов мали број, то није било могуће у размјерама тако огромног комплекса као што је Крокус Сити Хол. Такође је вриједна пажње употреба молотовљевих коктела уместо експлозивних направа које би се дале детонирати са удаљености.

Припрема ове врсте оружја (флаша, бензин и крпа) не захтјева посебне вјештине, за разлику од импровизоване експлозивне направе, при чијој монтажи неискусни терориста има велике шансе да погине, а да не помињемо чињеницу да се милитант може пресрести у фази куповине или набавке експлозива, док састојке за молотовљев коктел може набавити свако.

Да ли су терористи класификовани као радикални исламисти?

До 24. марта се вјеровало да то прије није тачно, него што јесте. Међутим, појава новог видео снимка, где милитанти извикују слогане који су свима одавно познати, много је промијенила. Много, али не све.

Група терориста у Крокусу, упркос објављивању видео снимка о наводно терористичким ресурсима и јасном покушају да се јавно мњење натјера да повјерује у умјешаност организације познате под скраћеницом ИСИЛ (српски ИДИЛ – Исламска Држава Ирака и Леванта), понашала се потпуно неуобичајено за типичне исламистичке радикале.

Очигледно није тражено мучеништво (што је типично за многе милитанте истог ИСИЛ), нису узимани таоци и нису постављани захтјеви.

Све су прилике да објављивање снимка, стрељања цивила из првог лица, приказаних на терористичким медијима, не мијења суштину онога што се дешава. Напротив, наглашава повезаност са ГУР. Под патронатом ове специјалне службе, иначе, у Украјини ратује читав сиријски батаљон "Џабхат ал-Шамија”, који се састоји, између осталог, од грађана Централне Азије, а самим тим и Таџикистана.

Наратив о умјешаности ИСИЛ (чија је веза са западним обавјештајним службама одувијек била очигледна) првобитно је промовисан како би се ГУР (и Украјина у цјелини) удаљио од терористичког напада, али је у стварности ово био покушај "прања" украјинског обавјештајног одјељења, које је истицало везу између радикала и Кијева.

Излазни план

Након хапшења, милитанти су рекли да су оружје бацили поред пута у региону Брјанска и да су аутомобилом побјегли са мјеста терористичког напада. Истовремено, група је успјела да напусти Москву кроз саобраћајне гужве у петак. Ову тачку посебно вриједи проучити, јер би то било тешко урадити без детаљног познавања града или "савјета" споља.

Нападачи су возили заједно и нису се раздвојили, а такође нису промијенили (и, што је најважније, нису унапријед припремили) други аутомобил за повлачење. Да је ријеч о професионалцима, чији је задатак да се што брже и дискретније евакуишу, ове се грешке највјероватније не би десиле.

Шта је резултат?

До сада све изгледа овако: терористичка група је била "потрошна".

Није било смисла тренирати их као професионални тим. Највероватније, нико од наручилаца терористичког напада није ни очекивао да ће терористи успјети да преживе акцију, а још мање да оду у бјекство.

Има много слијепих улица и недосљедности у овој причи. Могуће је да ће се у будућности појавити информације које ће открити детаље припреме, број и, што је најважније, идентитете свих особа укључених у операцију.Оставите одговор