Милунка Савић – Госпа Мрака: Шведски хевиметалци посветили пјесму српској хероини

Шведска хеви метал група "Сабатон" снимила је пјесму о српској хероини Милунки Савић под насловом "Госпа Мрака" (Lady of the Dark). Пјесма и албум "Рат да се окончају сви ратови" (The War To End All Wars), који садржи укупно 11 нумера, биће објављени 4. марта наредне године, објављено је на званичној страници групе.


Изложбa у част Милунке Савић

"Срби као народ који је највише страдао у Првом свјетском рату треба да извуче поуке и да у 21. вијеку иде путем великих српских академика, просвјетитеља и научне мисли", истакао је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија на отварању изложбе "Милунка Савић – хероина Великог рата".

Милунка Савић у Алеји великана

Посмртни остаци хероине Првог светског рата Милунке Савић након четрдесет година пренети у Алеју великана на Новом гробљу у Београду. Парастос служиo патријарх српски Иринеј. Председник Србије Томислав Николић поручио да Милунка личи на своју земљу, да је одважна, непобедива и усправна, а опет скрајнута када други помисле да може да засмета.


Жена из Гвозденог пука

У вријеме када Срби обиљежавају стогодишњицу Балканских ратова, посебно се издваја помен на Милунку Савић, жену која је својим херојством заслужила неподијељено дивљење.