Милунка Савић у Алеји великана

Посмртни остаци хероине Првог светског рата Милунке Савић након четрдесет година пренети у Алеју великана на Новом гробљу у Београду. Парастос служиo патријарх српски Иринеј. Председник Србије Томислав Николић поручио да Милунка личи на своју земљу, да је одважна, непобедива и усправна, а опет скрајнута када други помисле да може да засмета. На Новом гробљу […]

недеља, новембар 10, 2013 / 12:36

Посмртни остаци хероине Првог светског рата Милунке Савић након четрдесет година пренети у Алеју великана на Новом гробљу у Београду. Парастос служиo патријарх српски Иринеј. Председник Србије Томислав Николић поручио да Милунка личи на своју земљу, да је одважна, непобедива и усправна, а опет скрајнута када други помисле да може да засмета.

На Новом гробљу у Београду одржава се комеморативни скуп поводом преноса земних остатака хереоине Првог светског рата Милунке Савић.
Milunka-Savic.jpg

Парастос у цркви Светог Николе на београдском Новом гробљу, служиo je патријарх српски Иринеј који је рекао да је српска хероина Милунка Савић жртвовала себе без остатка, доживела и сносила све тешкоће рата и страдања и дочекала оно за шта се и борила – слободу српског народа.

"Нико није тако схватио или мало је оних који су тако схватили однос према отачеству, вери и свему ономе што се српски зове", указао је патријарх.

Председник Србије Томислав Николић истакао је да српска хероина Милунка Савић личи на своју земљу – "одважна када треба, непобедива и усправна, сваком да се нађе и помогне, а опет скрајнута када други помисле да тако велика и снажна може да засмета".

Николић је рекао да никад није касно да се грешке која су други направили према Србији и њеним великанима исправе.

"Данас то чинимо захваљујући Милункиној породици што нам је дозволила да јој се одужимо како доликује, да почива међу љдима који исписују историју наше земље", рекао је председник Србије.

Навео је да је југословенска идеологија, доктрина уравниловке и умањивања значаја свега што је српско, гурнула у мрак Србију и њену традицију, а за њом и све великане ратова, културе, привреде, као и историјски контекст пре Другог светског рата.

"Тако је Милунка Савић поделила судбину Србије и била невидљива, неприметна, безначајна. Не за Србију, никада за Србију, већ за комунистичку Југославију. Зато што је остала Српкиња и српски борац, а није постала Југословенка и није била југословенски партизан", указао је Николић.

Председник Србије је навео да верује у постојаност појединачног и колективног памћења и у оданост земљи и да ће Србија очувати сећање на жену која је у мноштву храбрих мушкараца била највећи јунак Првог светског рата.

"Сада и овде, одајући почаст Милунки Савић, дан уочи прославе потписивања примирја у Првом светском рату, ми, захвални потомци, одајемо почаст свим својим јуначким прецима", истакао је председник Србије.

Према његовим речима, Милунка је симбол опште борбе Србије за слободу, а својом храброшћу, витештвом и родољубљем била је пример савременицима, а потомцима учитељ који својим животом показује како се воли и брани отаџбина.

"Милунка Савић је јединствена појава, не само у Србији, већ и у историји човечанства", рекао је Николић и истакао да код других народа, па чак и савезника Србије у Првом светском рату, постоји неверица и учтиво одбијање да прихвате да је у српском народу постојала таква жена и да је симбол српског војевања стваран.

"Да није доказа у страним музејима и архивима, нашу причу о овој хероини прогласили би за сиже авантуристичког романа, фикцију талентованог писца, сценарио холивудског филма", рекао је Николић.

Милунка служила у Гвозденом пуку међу најбољима

Говорећи о животу Милунке Савић, Николић истакао је да је све почело сестринском љубављу и бригом, а наставило се прерушавањем у момка и рањавањима како би била равноправна и добила част да служи у Гвозденом пуку међу најбољима.

Рекао је да је Милунка Савић и у миру делила оно што је имала с другима, хранила и школовала децу, а да је за време Другог светског рата неговала партизане и четнике.

Николић је подсетио и на, како је рекао, историјску чињеницу или легенду, да је Милунку Савић из колоне осуђених на стрељање ослободио немачки официр.

"Та врста дивљења војника према војнику, а земље су им у оба светска рата војевале једна против друге, говори колико и силно ордење којим је Милунки Савић свет показивао своју захвалност", рекао је Николић.

Навео је да уз Милунку Савић пристају све најлепше српске речи – "хероина Великог рата, икона и симбол Првог светског рата, Орлеанка у шињелу, мати српске сирочади, узор, заборављени јунак".

"Милунка је симбол херојства са девет љутих рана због жеље да Србија буде слободна, жена ратник којој се диви васцели свет", рекао је Николић.

Указујући да је Милунка Савић, на путу до Алеје великана и уз војне почасти, још једном прошла поред свог врховног команданта Радомира Путника, Николић је поручио "Нека је вечна слава Милунки Савић и јунацима Великог рата".

Комеморацији су присуствали и заменик председника Скупштине града Београда Зоран Алимпић и члан Градског већа Никола Никодијевић.

Милунка Савић, носилац је војне златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храборост "Милош Обилић", Легије части IV степена, Легије части V степена, француског Ратног крста и споменица (Албанска споменица и споменица Солунског фронта 1915-1965).0 КОМЕНТАРА

  1. Надам се да је ово тек почетак повратка Србије и Срба себи. Још доста мора да се уради, али да похвалимо почетак.

    Било би добро да нас неко информише да ли у уџбеницима историје у основном и средњем образовању Републике Српске постоји Милунка Савић.

  2. у исто вријеме ми је и драго и жао због овога.Драго ми је јер је таквој хероини и мјесто у простору који се зове Алеја великана.С друге стране кад се сјетим каквог се све олоша ту доселило у протеклих 70 година,дође ме срамота што ћемо једну такву величину оставити у таквом лошем друштву.

Оставите одговор