Изложбa у част Милунке Савић

"Срби као народ који је највише страдао у Првом свјетском рату треба да извуче поуке и да у 21. вијеку иде путем великих српских академика, просвјетитеља и научне мисли", истакао је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија на отварању изложбе "Милунка Савић – хероина Великог рата". Изложбом у част Милунке Савић синоћ је […]

понедељак, април 7, 2014 / 15:30

"Срби као народ који је највише страдао у Првом свјетском рату треба да извуче поуке и да у 21. вијеку иде путем великих српских академика, просвјетитеља и научне мисли", истакао је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија на отварању изложбе "Милунка Савић – хероина Великог рата".

Изложбом у част Милунке Савић синоћ је у Бањој Луци почела манифестација „Дани Владе С. Милошевића“.

Према ријечима Јасмине Митровић-Марић, изасланика предсједника Србије, Милунка Савић је највећа хероина свијета када је ријеч о Првом свјетском рату и то не само зато што је жена, која је и међу мушкарцима успјела да избори своје мјесто на пиједесталу некога ко је симбол побједе савезника у Првом свјетском рату.

„Отварање изложбе Милунки Савић дугујемо себи, својим потомцима и прецима да памтимо своје великане из Првог свјетског рата“, поручила је Митровићева.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци Лука Кецман рекао је да је Милунка Савић жена која је обиљежила Први свјетски рат, али која је и најодликованија жена у историји ратовања.

Отварању изложбе присуствовали су министар породице, омладине и спорта Нада Тешановић, министар трговине и туризма Маида Ибришагић-Хрстић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, генерални Конзул Србије у Бањој Луци Владимир Николић те директор Историјског музеја Србије Милорад Живковић.Оставите одговор